Semnale pozitive: Zona euro, aproape de sfarsitul recesiunii

0
962
zona-euro

Industria prelucratoare si sectorul serviciilor din zona euro au inregistrat in luna iulie evolutii neasteptat de favorabile, indicii celor doua ramuri ale economiei inregistrand cele mai bune performante din ultimii doi ani, semn ca Europa poate fi aproape de iesirea dintr-o recesiune prelungita, informeaza Mediafax.

Indicele industriei manufacturiere din zona euro, calculat pe baza unui sondaj in randul managerilor de achizitii din companii, a crescut in iulie pentru prima data in ultimii doi ani si a depasit cota care diferentiaza intre contractie si crestere economica, potrivit unui raport publicat miercuri de compania britanica de cercetare Markit Economics, preluat de Bloomberg.

Totodata, indicele compus al industriei manufacturiere si sectorului serviciilor a depasit de asemenea cota de recesiune, urcand la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni.

„Datele de astazi, mai bune decat ne asteptam, sprijina ipoteza ca economia zonei euro lasa recesiunea in urma. Masurile de stimulare monetara introduse de BCE (Banca Centrala Europeana – n.r.), imbunatatirea situatiei economice mondiale si temperarea austeritatii fiscale au oprit, in sfarsit, contractia economica”, a comentat un economist de la ING Bank, Amsterdam.

Astfel, dupa un an si jumatate de contractie, economia zonei euro a stagnat in trimestrul al doilea si va reveni pe crestere in perioada iulie-septembrie, estimeaza economistii contactati de Bloomberg.

Evolutia favorabila a indicilor industriei prelucratoare si sectorului serviciilor a fost sustinuta in principal de cresterile inregistrate in Germania, dar si de franarea ritmului de contractie indicat de datele culese in Franta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here