“Sechelele acestei crize se vor resimti mult timp” – apreciaza profesorul Daniel Daianu, fost ministru de Finante

0
693
daniel-daianu

daniel-daianuDomnule Daianu, ne apropiem de finalul crizei economico-financiare?
  Nu! Cred ca sechelele acestei crize se vor resimti mult timp, de acum incolo. Iar iesirea din criza se va face treptat si nu va incepe in Romania.

Eu sper, insa, ca anul viitor sa se inregistreze o revenire economica in Europa cat mai pronuntata, pe care sa am putea sa o simtim ulterior si in tara noastra. 
Astfel ca, pe ansamblu, consider ca avem sanse ca anul 2011 sa insemne si pentru Romania o trecere in zona pozitiva a evolutiei economice, dar nu trebuie sa ne asteptam la ceva spectaculos. Evolutia pozitiva ar fi posibila in sensul dinamicii produsului intern brut, dar parerea mea este ca aceasta criza se va simti in continuare si ne va fi greu si in 2011. Nu putem evita durerea!
 
Care ar putea fi caile de atenuare a efectelor negative ale crizei?
  Din acest punct de vedere, nu putem evita masurile de consolidare fiscala! Iar acest lucru este absolut necesar, fara sa analizam acum in detaliu variantele posibile. Fie ca vorbim despre taierea masiva a cheltuielilor, fie ca se alege varianta cresterii taxelor si impozitelor, ori o combinatie a celor doua, nu putem ocoli anumite masuri care sa conduca rapid la consolidare fiscala. Pentru ca noi avem nevoie de o insanatosire a finantelor publice!
  Insa, pachetul respectiv trebuie sa fie insotit obligatoriu si de masuri adecvate care sa conduca la intremarea procesului investitional, iar aici eu pun un mare accent pe absorbtia fondurilor europene. Dupa parerea mea, banii europeni pot constitui “adrenalina” necesara, ori singurul piston pe care il putem utiliza drept “instrument contra-ciclic”, adica, pentru a atenua efectele crizei economice.
  Eu sper ca, indiferent cine va fi la guvernare – fie ca este vorba de acest guvern sau de altul care va veni – sa reuseasca o absorbtie superioara a fondurilor europene. Am spus ca ne va fi foarte greu sa iesim din criza, dar ne va fi si mai greu fara a utiliza banii europeni. Trebuie sa folosim din plin ceea ce este pus la dispozitia Romaniei si care, din pacate, nu a fost inca utilizat asa cum se cuvine, de catre autoritatile noastre!
Daniel Negut

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here