Seceta pe piata certificatelor verzi din lipsa de oferte de cumparare

0
640
eoliene-energie-regenerabila

Piata de certificate verzi este in colaps, neinregistrandu-se tranzactii in lunile mai si iunie, ceea ce afecteaza multi investitori din domeniul regenerabilelor, in special producatori mici si medii, potrivit Organizatiei Patronale a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile (PATRES).

„Luna trecuta, PATRES a atras atentia asupra unei situatii fara precedent: pentru prima data, pe Piata Certificatelor Verzi – PCV nu s-a tranzactionat niciun certificat verde la sesiunea de tranzactionare din data de 14 mai 2015, numarul ofertelor de vanzare ridicandu-se la 111. Pentru a doua oara, la interval de o luna, s-a inregistrat o situatie similara pe piata centralizata de certificate verzi: zero tranzactii, 91 oferte de vanzare, in sedinta din data de 16 iunie”, se arata intr-un comunicat al patronatului.

Potrivit PATRES, piata de certificate verzi este „in colaps total” din cauza reducerii majore a cotei anuale obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie: in 2014 – la 11,1% fata de 15% si, in 2015 – la 11,9% fata de 16% cat era stabilit in Legea 220, informeaza Mediafax.

„Pentru exemplificare, va prezentam o situatie a certificatelor verzi pe piata. La ora actuala, sunt disponibile spre vanzare 2,6 milioane certificate verzi, la care se adauga cele care au fost deja emise pentru luna mai (care nu apar inca in raportarile OPCOM), estimam circa 1,5 milioane bucati. in total, sunt peste 4 milioane certificate verzi in plus pe piata in acest moment, care nu au cumparatori datorita cotei foarte mici. Conform informarii ANRE, pana la sfarsitul anului vor fi 6 milioane de certificate verzi in plus pe piata (fara cumparatori), la care se adauga cele ramase in plus de anul trecut (circa 3 milioane). Practic, un calcul simplu arata ca la finalul anului vor fi 21 milioane certificate verzi in piata, iar furnizorii vor trebui sa cumpere – conform cotei stabilite – doar 12 milioane certificate verzi”, conform comunicatului.

Reprezentantii PATRES atrag totodata atentia ca aceasta cota foarte mica, de 11,9% fata de 16% cat era intial in Legea 220, cuplata cu valabilitatea certificatelor verzi de 12 luni, conduce la pierderi masive pentru producatorii de energie din surse regenerabile.

„Cu atat mai mult cu cat, potrivit reglementarilor in vigoare, certificatele verzi sunt impozitate la momentul acordarii si nu la momentul efectiv al vanzarii. Practic, acestia sunt pe calea sigura spre faliment. Cifrele vorbesc de la sine”, se arata in comunicat.

Astfel, PATRES solicita autoritatilor lansarea unui proces de consultare in vederea elaborarii unor mecanisme echitabile si predictibile de piata pentru toti participantii la piata.

Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenarabile din Romania si-a inceput activitatea in anul 2014, la initiativa unui grup de producatori de energie din surse regenerabile nemultumiti de desele modificari si necorelari ale sistemului legislativ cu realitatile si nevoile producatorilor. in prezent, din organizatie fac parte 83 de companii, atat producatori de energie din tot spectrul regenerabilelor (solar, eolian, hidro si biomasa), reprezentand companii care au la un loc o putere instalata de peste 400 MW.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here