Se scumpeste gigacaloriei pentru agentii economici din Capitala

0
892
caldura-scumpa

Pretul gigacaloriei pentru agentii economici din Capitala va creste de la 252,17 lei la 329,30 lei fara TVA, pentru cei alimentati din centralele RADET, si de la 212,95 de lei la 296,49 de lei, pentru cei alimentati din puncte termice proprii, potrivit unui proiect aprobat miercuri in CGMB.

Aceste tarife ar fi trebuit sa fie recalculate in luna februarie 2013, ca urmare a deciziilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), anunta Mediafax.

„Neaprobarea acestor tarife a determinat pierderi financiare inregistrate de RADET Bucuresti, in perioada februarie – iulie 2013, in valoare de 10.505.928, 81 de lei (aproximativ 2,37 milioane de euro )”, s-a aratat in raportul de specialitate aferent proiectului.

Proiectul de hotarare prevede majorarea pretului gigacaloriei pentru agentii economici alimentati din puncte termice urbane si centrale termice ale Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) de la 252,17 lei la 329,30 lei, fara TVA, iar pentru cei alimentati din puncte termice proprii – de la 212,95 de lei la 296,49 lei, fara TVA.

Pretul local de facturare al energiei termice pentru agentii economici se va aplica timp de un an, perioada necesara pentru recuperarea pierderilor financiare ale RADET aferente perioadei februarie – iulie 2013, potrivit initiatorilor proiectului.

„RADET a inceput demersurile de ajustare a preturilor de facturare imediat dupa majorarea pretului de catre producatorii de energie termica, in principal ELCEN SA, dar acestea au fost intarziate din cauza corespondentei purtate timp indelungat cu autoritatile de reglementare”, au declarat reprezentantii Primariei Capitalei, la inceputul lunii noiembrie, atunci cand proiectul a fost pus in dezbatere publica.

In ceea ce priveste pretul gigacaloriei pentru populatie, reprezentantii municipalitatii au precizat ca se doreste ca energia termica sa ramana la valoarea actuala, de 169,88 de lei, cu TVA, fata de 320 de lei, pret la care este achizitionat agentul termic de la Electrocentrale Bucuresti (ELCEN). Astfel, in prezent, subventia acordata de Primaria Capitalei este de 46,9 la suta din costul gigacaloriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here