Se implinesc 150 de ani de la promulgarea legii pentru adoptarea Sistemului Metric de Masuri si Greutati in Romania

0
710

Momentul de referinta al metrologiei moderne romanesti l-a constituit promulgarea, de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, in urma cu 150 de ani, la 15 septembrie 1864 (Ruginoasa, judetul Iasi), a Legii pentru adoptarea Sistemului Metric de masuri si greutati in Romania. Pentru punerea in aplicare a Legii lui Cuza, a fost adoptat un „Regulament” a carui generalizare s-a realizat, insa, 20 de ani mai tarziu.

De numele lui Alexandru Ioan Cuza, primul principe domnitor al Romaniei moderne, este legat inceputul organizarii activitatii de metrologie in Romania.

Din punct de vedere economic, aplicarea acestor masuri legislative a asigurat realizarea marilor reforme economice si sociale si inscrierea Romaniei in randul statelor semnatare ale Conventiei Metrului, tratat diplomatic ale carui baze au fost puse in anul 1875.

In acest context, Romania a devenit, astfel, cel de-al 19-lea stat care a adoptat Conventia Metrului, in 1883.

Pentru asigurarea aplicarii legii, in anul 1876, a luat fiinta un comitet special care a creat si conditiile ca, la 7 septembrie 1889, sa se infiinteze Serviciul Central de Masuri si Greutati, care avea ca principala obligatie pastrarea si compararea diferitelor etaloane de masuri si greutati. Acest serviciu a functionat, sub diverse denumiri, pana in anul 1951.

Dupa aceasta data, infrastructura institutionala de metrologie s-a modernizat si imbunatatit continuu, pentru a asigura nevoia obiectiva de exactitate, uniformitate si legalitate a tuturor masurarilor efectuate pe teritoriul tarii noastre.

in efortul asigurarii unei diseminari cat mai largi a informatiilor relevante din domeniul metrologiei s-a inscris si singura publicatie de profil din Romania.

Astfel, in august 1954, se publica primul numar al revistei Metrologie aplicata, actuala revista Metrologie, care si-a continuat, neintrerupt, aparitia pe tematica stiintei masurarii si aplicatiilor ei.

Aceste cateva evenimente aniversare din acest an au reprezentat momente esentiale in organizarea si dezvoltarea metrologiei romanesti, prin reglementari caracteristice unui stat modern si competitiv economic.

Manifestarile prilejuite de aniversarea acestor evenimente sunt organizate in ziua de 15 septembrie 2014, la Palatul Parlamentului, Sala C. A. ROSETTI, incepand cu ora 9 00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here