Scumpirea gigacaloriei arunca in aer pretul legumelor

0
1048
legume-si-fructe

Cresterea pretului gigacaloriei, in Bucuresti, cu 40% la 1 ianuarie va determina o scumpire a rosiilor si altor legume produse in Romania cu 50%, precum si oprirea activitatii unor sere, un exemplu fiind Leoser, care trimite in somaj 2.000 de salariati, potrivit federatiei de producatori Pro Agro.

„Majorarea gigacaloriei cu 40% incepand de la 1 ianuarie, ca urmare a unei decizii luate de catre Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, a pus legumicultura la pamant. Fermierii care folosesc energia termica produsa de societatea RADET incep sa isi restranga activitatea si se pregatesc primele concedieri din cauza costurilor prea mari de productie. Cel mai grav afectata de scumpire este cea mai mare sera de legume din Europa, LEOSER SA, membra a federatiei PRO AGRO si a organizatiei de producatori HORTIFRUCT, singura organizatie de producatori agricoli din Romania recunoscuta de UE”, arata federatia, intr-un comunicat.

Pro Agro a solicitat la finele anului trecut ca producatorii de legume de sera din Romania sa beneficieze de sprijinul acordat in alte state din UE, unde se aplica un pret diferentiat al gigacaloriei pentru fermieri, dar dialogul cu primarul general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, a ramas fara rezultat, iar majorarea a intrat in vigoare la 1 ianuarie, anunta Mediafax.

in aceste conditii, unele sere isi vor sista activitatea si vor trimit salariatii in somaj.

„Din primele noastre calcule, apreciem ca rosiile si celelalte legume romanesti se vor scumpi cu 50%. Ma refer la intreaga piata din Romania, pentru care preturile din Bucuresti sunt de referinta”, a declarat presedintele Pro Agro, Alex Jurconi.

Leoser, care furnizeaza peste 30.000 de tone de legume pe piata interna si externa si isi desfasoara activitatea pe o suprafata de 90 de hectare, va opri productia.

„Intr-o tara membra a UE institutiile nationale de reglementare ar fi trebuit cu mult timp inainte sa se consulte cu mediul de afaceri anterior luarii unei decizii cu un impact economic atat de important. Noi ne-am indeplinit la zi obligatiile fata de statul roman, in schimb ne-a fost anulat dreptul de a fi consultati. in consecinta am luat decizia sa inchidem complet unitatea. 2.000 de salariati vor ramane fara locuri de munca in mijlocul iernii. in acest moment, nu mai putem concura cu legumele subventionate din celelalte tari producatoare, precum Turcia. Solicitam primului ministru inceperea de indata a unui dialog pentru gasirea unei solutii”, a declarat directorul general al Leoser, Victor Nitu.

Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat in decembrie ca va cauta solutii care sa-i ajute pe producatorii agricoli cu sere ce deservesc Bucurestiul, astfel incat acestia sa nu intre in colaps dupa scumpirea gigacaloriei pentru agentii economici din Capitala.

El a afirmat atunci ca a fost sunat de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care l-a intrebat, legat de scumpire: „Domnu’ Oprescu, ce faceti, dom’ne?”.

Oprescu a sustinut ca a inteles problemele proprietarilor de sere si ca va cauta o solutie la inceputul anului 2014.

in acest sens, a explicat primarul general, ar fi nevoie atat de o hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, cat si de una „la nivel central”. Oprescu a mai spus ca a cazut de acord, in aceasta privinta, cu ministrul Agriculturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here