Școlile participante în campania Baterel – campioane la reciclare

0
1412

În sport, performanța se măsoară prin participarea la turnee finale, victorii obținute și medalii câștigate. În competițiile de reciclare, măsura succesului este dată de volumul de deșeuri colectate și gestionate responsabil, dar mai ales de dimensiunea obiceiurilor schimbate, de activitatea și implicarea comunităților create și în final, de moștenirea lăsată generațiilor viitoare.

Pentru al șaptelea an consecutiv, Asociația Environ premiază excelența și dăruirea elevilor care au ales să se implice activ în campania ,,Baterel și Lumea Non-E” contribuind astfel la înregistrarea unui nou record: colectarea a peste 75 tone deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) și 8.5 tone deșeuri de baterii și acumulatori (DBA).

În total, aproximativ 11.000 de elevi de la cele 1060 de unități de învățământ participante în proiect au fost recompensați cu peste 30.000 de produse constând în rechizite și alte materiale școlare care au putut fi comandate folosind platforma online www.magazinbaterel.ro.  Școlile care au obținut cele mai bune rezultate din punct de vedere al cantităților de deșeuri colectate vor fi dotate cu premii în valoare totală de 4600 euro, iar creativitatea și originalitatea tinerilor care s-au întrecut în proiecte, eseuri, poezii și filmulețe și care s-au implicat în promovarea campaniei în comunitate, va fi răsplătită prin organizarea unor tabere tematice care vor avea loc la finalul lunii în august în zona Bran.

Cea de-a șasea ediție a campaniei Baterel și Lumea Non-E desfășurată în perioada septembrie 2016 – iunie 2017, a stat sub semnul premierelor: număr record de școli înscrise ca validare a popularității de care se bucură acest proiect, atât în rândul elevilor, cât și al profesorilor, creșterea semnificativă a cantităților de deșeuri colectate (triplu comparativ cu anul 2016), dublarea premiilor oferite, lansarea imnului micilor ecologiști ,,Baterel salvează” și organizarea de lecții deschise susținute de reprezentanții Asociației Environ cu sprijinul unei echipe formate din militari de la baza NATO și Batalionul CIMIC 1. Mai mult decât atât,  la începutul anului 2017, campania Baterel a fost premiată în cadrul Galei Premiilor de Excelență Itsy Bitsy la categoria ,,Investiție în educație” pentru promovarea conceptelor de reciclare și protecție a mediului înconjurător în viața școlară.

,,Rezultatele excepționale cu care se încheie această ediție este un motiv de mândrie și bucurie, și în același timp, constituie o mare responsabilitate. Odată cu lansarea acestui program, ne-am asumat angajamentul de a investi în educația ecologică a tinerelor generații, și după șapte ani ne continuăm misiunea cu onoare, încercând să creștem permanent standardele, să îi surprindem pe cei care ne-au acordat încrederea lor prin inovație și să fim mereu cei mai buni ”, a declarat Andrei Orban, președintele Asociației Environ.

,,Baterel si Lumea Non-E” este cea mai complexă  campanie de educație ecologică din România, fiind singurul program care îmbină perfect componenta didactică cu cea aplicată, dar și latura digitală, participanții beneficiind de materiale personalizate pentru promovarea principiilor colectării selective și reciclării deșeurilor, dar și recipiente speciale pentru colectarea bateriilor uzate și a electronicelor vechi. Mai mult decât atât, elevii au la dispoziție o platformă unică în România, www.magazinbaterel.ro, unde toți cei care colectează baterii sau acumulatorii uzați, precum și deșeuri electrice și electronice, își pot fructifica efortul prin achiziționarea de rechizite, accesorii și jocuri dintr-o gamă diversă, pentru suporterii adevărați existând și o colecție de produse personalizate cu mascota campaniei. Astfel, deșeul predat de elev în campanie devine o monedă de schimb utilizată în magazinul online pentru produsele atât de necesare școlarilor.

În topul clasamentului de anul acesta, la categoria cele mai mari cantități de deșeuri colectate, se află Școala Gimnazială Neagra Sarului din Suceava (3.944 kg DEEE), Școala Gimnazială nr. 22 din Galați (3.608 kg DEEE), Colegiul Tehnic Transilvania din Baia Mare (2.630kg DEEE), Colegiul Național Gheorghe Șincai din Baia Mare (365 kg DBA), Școala Gimnazială nr. 113 din București (296 kg DBA) și Colegiul Național Iosif Vulcan din Oradea (280 kg DBA) Lista detaliată a câștigătorilor, precum și premiile oferite, este disponibilă pe www.magazinbaterel.ro.

Pentru ediția 2017-2018 care se va lansa la începutul lunii septembrie, organizatorii vor pregăti noi surprize menite să promoveze predarea educației ecologice în școli și să încurajeze și mai mult elevii și dascălii să se implice în proiect.

Campania ,,Baterel și Lumea Non-E” este un proiect național de conștientizare, responsabilitate socială și colectare selectivă, organizată încă din 2011 de Asociația Environ în parteneriat cu Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) și care se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Ministerului Educației Naționale, cu sprijinul Ministerului Mediului și al Gărzii Naționale de Mediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here