Sassu – demis de la conducerea TVR; Raportul de activitate pe 2008 al TVR, respins de Parlament

0
838
al-sasu

al-sasuRaportul de activitate pe anul 2008 al Televiziunii Romane a fost respins, marti, de plenul reunit al Parlamentului, cu 195 voturi „pentru”, 78 – „impotriva” si 3 – „abtineri”, votul negativ al parlamentarilor echivaland cu demiterea lui Alexandru Sassu din fruntea TVR.

Camera Deputatilor si Senatul s-au reunit, marti, in sedinta comuna, pentru a dezbate raportul de activitate pe 2008 al Societatii Romane de Televiziune (SRTv). La Parlament este prezent si Alexandru Sassu, presedintele-director general al TVR.

Raportul a fost respins, ceea ce implica faptul ca intregul Consiliu de Administratie al TVR, condus de Alexandru Sassu, va fi inlocuit. Articolul 46, alin. 7 din Legea 41/1994 privind organizarea si functionarea SRTv prevede ca „respingerea de catre Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a consiliului de administratie respectiv”.

Raluca Turcan, deputat PDL si presedintele Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor, a spus ca, potrivit legii de functionare, actualul presedinte-director general al TVR, Alexandru Sassu, „asigura interimatul pe perioada de 15 zile in care se fac demersurile pentru numirea unui nou CA „.

Totodata, Parlamentul a respins, marti, o propunere de prelungire a mandatului CA al SRTv pana la numirea altui Consiliu de Administratie, facuta de deputatul PSD Florin Iordache, care a sustinut ca aceasta masura este necesara pentru aprobarea unui raport de activitate si a unui bilant financiar contabil.

Inainte de votul parlamentarilor, Raluca Turcan a spus ca raportul de activitate al TVR pe anul 2008 a fost respins de Comisiile de Cultura din Parlament, care propun plenului respingerea acestui raport. „Sunt convinsa ca domnul presedinte-director general Sassu are lucruri importante sa ne anunte. Vreau sa precizez ca toate dezbaterile din Comisiile de Cultura reunite s-au desfasurat in absenta domnului Sassu sau a altor membri ai Consiliului de Administratie al televiziunii. (…) in cadrul dezbaterilor din comisii, opiniile au fost mai mult critice, as spune in totalitate critice, deoarece acestea s-au desfasurat in absenta lui Alexandru Sassu sau a membrilor Consiliului de Administratie al televiziunii, fapt ce a iritat membrii comisiilor. Acest raport trebuia sa fie sustinut de macar un reprezentant al Consiliului de Administratie”, a spus, marti, in plenul Parlamentului, deputatul PDL Raluca Turcan, presedintele Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor.

Dupa alocutiunea lui Turcan, deputatul PSD Victor Socaciu, vicepresedintele Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor, a precizat ca opozitia – PSD si PNL – nu a luat parte la dezbateri in cadrul comisiilor reunite.

El a fost urmat de Alexandru Sassu, presedintele-director general al SRTv, care a vorbit despre raportul de activitate al Televiziunii Publice in fata camerelor reunite ale Parlamentului. „Am sa incep cu o precizare apropo de neprezentarea la comisie: din pacate, in ziua aceea, eram la spital si am anuntat acest lucru. (…) imi pare rau, credeam ca acest lucru l-am lamurit cu doamna presedinta (Raluca Turcan, n.r.)”, a declarat Sassu cu privire la declaratiile Ralucai Turcan privind discutiile din Comisii, desfasurate in lipsa lui.

Sassu: Sursele de finantare ale TVR au scazut in fiecare an

Apoi, Sassu a vorbit despre sursele de finantare ale TVR, care au scazut in fiecare an.

„As incepe prin a spune un lucru care trebuie sa fie clar pentru toata lumea si anume ca sursele de finantare ale televiziunii sunt trei: o parte de la bugetul de stat, care este destinata, in mod expres, prin buget, dezvoltarii, platii retelelor si releelor si TVR International, o parte din taxa si o parte din venturi proprii, aici intrand si publicitatea. Nu exista niciun fel de bani care sa vina de la cablisti (care retransmit posturile Televiziunii Publice, n.r.). Canalele TVR se difuzeaza, prin lege, in mod gratuit. Pentru ca exista aceasta confuzie (…), va spun inca o data, nu exista nicio alta sursa de finantare si nu exista niciun ban de la cablisti”, a explicat Sassu.

El a precizat ca, la mijlocul lui 2007, cand actualul CA a preluat conducerea TVR, Televiziunea Publica avea „un deficit bugetar de aproximativ 10 milioane de euro, cu perspective ca, pana la sfarsitul anului, sa se ajunga la 18 milioane de euro, poate si mai mult”. „Nu exista (…) nicio problema legata de bani disparuti sau inexistenti. E vorba de un deficit, cum are si bugetul de stat. Am preluat conducerea cu o perspectiva de 18 milioane de euro deficit”, a mai spus Sassu.

Alexandru Sassu a mai declarat, marti, in plenul Parlamentului, ca Televiziunea Publica nu va fi una depolitizata, atat timp cat premierul Emil Boc ii cere o emisiune saptamanala, la TVR, aratand totodata documentul primului-ministru.

Sassu a incercat sa reduca deficitul TVR

Sassu a mai spus ca la TVR a incercat sa reduca deficitul, care in 2008 a ajuns la circa 12 milioane de euro. El a precizat ca nu exista o problema de disparitie a banilor in TVR, ci de modificari ale legislatiei care au dus la reducerea fondurilor pe care Televiziunea Publica le-a primit in ultimii ani.

„In conformitate cu legea, exista o auditare facuta de un audit independent, care a inchis anul 2008 ca si 2009 fara niciun fel de problema in aceasta directie. Toate acestea s-au intamplat intr-un peisaj in care sursele de finantare ale TVR au scazut permanent. TVR a fost supusa la tot felul de scaderi de fonduri. Obligativitatea platii TVA a aparut in Codul fiscal, 15% la CNC, impozitul forfetar care a inchis aproximativ 150.000 de platitori de taxe. Sursele de finantare au fost diminuate fara sa se adauge nimic. Cu toate acestea, CA a tinut in aceasta perioada in aceeasi zona deficitul bugetar, ceea ce cred ca este un succes”, a spus Sassu.

El a mai spus ca, in 2008 si 2009, TVR a primit circa 180 de milioane de lei de la bugetul de stat si a dat catre bugetul de stat sau catre alte organisme, precum cele de drepturi de autor, 160 de milioane de lei.

„Al doilea lucru pe care l-am auzit de nenumarate ori este infiintarea a doua canale de televiziune in aceasta perioada si sigur ca nu am dat oameni afara. Sunt doua lucruri legate intr-un fel. in aceasta perioada, mai ales in ultimii doi ani de zile, de cand criza economica are un efect foarte puternic in economia romaneasca si nu numai, exista in peisajul media romanesc o incercare a posturilor private de a se adapta si de a ramane pe piata in fata falimentului sau a perspectivelor financiare foarte proaste. Nivelul calitativ a scazut destul de mult. Anul trecut, am avut o intalnire cu toata presa centrala si am scris doua scrisori catre Parlament in vederea incercarii unor actiuni comune in aceasta directie, nici pana astazi nu s-a primit un raspuns de la nimeni. Criza s-a adancit anul trecut, veniturile din publicitate au scazut cu circa 40%, anul asta va continua cu scaderea cu 10%. in aceste conditii, CA a infiintat un post de televiziune, TVR Info, care vine si aduce informatie, vine si transmite sedinte de Parlament. Cred ca era necesar un astfel de post si il sustin in continuare”, a spus Alexandru Sassu.

Totodata, el a precizat ca este necesar si „TVR 3, un post de televiziune national care se ocupa de problemele regionale ale tarii, atata vreme cat se vorbeste de descentralizare si votul uninominal”.

Audientele posturilor Televiziunii Publice au crescut

Sassu a mai spus ca si audientele posturilor Televiziunii Publice au crescut in ultimii ani, in ciuda afirmatiilor care se fac. „Exista o parere pe piata intretinuta si de mass-media poate si de cei care nu se uita la TVR, ca audientele acestei societati au scazut. in acest moment, TVR a revenit la pozitia a treia, ar putea sa creasca si mai mult. Jurnalele TVR au ajuns sa-si tripleze in ultimul an si ceva audienta, iar programele sunt, nu numai in opinia mea, de calitate”, a mai spus Alexandru Sassu. El a atras atentia ca „performanta cresterii audientei este de lauda si nu de condamnat”, in conditiile in care au fost mai multe randuri de alegeri, in perioada mandatului sau, facand referire la faptul ca emisiunile electorale au o audienta mai scazuta decat alte tipuri de programe.

Alexandru Sassu a mai spus ca isi asuma responsabilitatea pentru cei aproape trei ani in care a condus institutia si pentru faptul ca nu a concediat pe nimeni, desi i-a fost cerut acest lucru.

Senatorul PDL Radu F. Alexandru i-a cerut, anterior, lui Sassu, sa isi asume raspunderea pentru modul in care a functionat Televiziunea Romana in perioada mandatului sau. „Am in fata cifrele care invoca deficitul financiar al institutiei. Nu asta este principala carenta a SRTv. Lipsa de obiectivitate si echidistanta este lucrul cel mai grav si pe care toti cei din comisie l-am reprosat Consiliului de Administratie si directorului general al SRTv, care trebuie sa isi asume cum a functionat institutia”, a declarat Alexandru.

Votul negativ al plenului Parlamentului a venit in concordanta cu cel al Comisiilor pentru Cultura din Camera Deputatilor si Senat, care, in data de 17 februarie, au respins raportul de activitate pe anul 2008 al Televiziunii Romane, cu 15 voturi „pentru” si o abtinere, in absenta parlamentarilor PSD si PNL, dar si a presedintelui-director general al TVR, Alexandru Sassu.

Potrivit raportului, TVR a incheiat anul 2008 cu un deficit de circa 53,8 milioane de lei, in conditiile in care Televiziunea Publica a avut in acel an venituri totale de peste 567,5 milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv, publicat pe site-ul institutiei in data de 21 aprilie 2009.

Potrivit raportului pe 2008, TVR a avut venituri totale de 567.589.776 lei (circa 154,2 milioane de euro, calculat la o medie a anului 2008 a raportului euro/leu de 3,6797 lei, n.r.) si cheltuieli totale de 621.423.891 lei (circa 168,8 milioane de euro). Astfel, potrivit raportului, Televiziunea Publica a avut un deficit brut de 53.834.115 lei (circa 14,6 milioane euro). Totodata, cifra de afaceri neta a SRTv a fost, in 2008, de 544.510.281 lei, cu 5,8% mai mare fata de anul precedent.

Votul negativ al Parlamentului incheie mandatul lui Alexandru Sassu la TVR

Votul negativ primit de raportul de activitate al TVR face ca Alexandru Sassu sa-si incheie mandatul, care i-ar fi expirat in 20 iunie 2011, cu circa un an mai devreme.

Alexandru Sassu a venit la conducerea TVR pe 3 iunie 2007, ca interimar la sefia SRTv, fiind numit de catre Parlament, dupa ce, pe 4 mai 2007, Tudor Giurgiu si-a dat demisia din functia de presedinte-director general al TVR. Giurgiu a pierdut sprijinul Consiliului de Administratie al TVR in aprilie 2007. Decizia numirii lui Alexandru Sassu, secretar executiv al PSD, in fruntea TVR a fost luata cu 239 de voturi „pentru”, 27 de voturi „impotriva” si nicio abtinere, in timp ce parlamentarii PD au votat impotriva acestei numiri.

Intrucat Alexandru Sassu a fost inlaturat din fruntea TVR, Parlamentul trebuie sa decida cine va conduce Televiziunea Publica in urmatorii ani. Potrivit legii de functionare a SRTv, membrii noului consiliul de administratie vor fi numiti pe o perioada de patru ani, insa vor putea fi inlaturati in fiecare an de la conducerea TVR, prin votul pe care Parlamentul il da raportului de activitate al institutiei.

Printre numele vehiculate in presa pentru functia de presedinte-director general al TVR se numara Robert Turcescu, Valeriu Turcan, Florin Calinescu, Rodica Culcer, Brandusa Armanca.

Potrivit Legii nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune, in fiecare an, Televiziunea si Radioul Publice trebuie sa depuna la Parlament, pana in data de 15 aprilie, rapoartele de activitate. Respingerea de catre Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a consiliului de administratie respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here