S&P a retrogradat ratingul Spaniei cu doua trepte

0
620
standard-and-poors-retrogradare-rating-economie

standard-and-poors-retrogradare-rating-economieStandard & Poor’s (S&P) a inrautatit cu doua trepte ratingul de credit al Spaniei, la „BBB-„, cu un nivel deasupra categoriei „junk” a activelor cu caracter speculativ, din cauza problemelor economice si a dificultatilor de natura politica presupuse de o posibila cerere pentru ajutor international.

Perspectiva atribuita ratingului guvernului spaniol este negativa, potrivit unui comunicat transmis miercuri seara la New York de Standard & Poor’s (S&P), citat de Bloomberg.

„Perspectiva negativa reflecta riscurile semnificative privind economia Spaniei si performantele in zona bugetara, precum si absenta unei directii clare a politicilor la nivelul zonei euro. Recesiunea tot mai severa limiteaza optiunile aflate la dispozitia guvernului spaniol”, se spune in comunicat.

Guvernul spaniol condus de premierul Mariano Rajoy, investit in urma cu mai putin de un an, a anuntat recent cel de-al cincilea pachet de masuri de austeritate din acest mandat si a publicat rezultatele testelor de stres efectuate in sectorul bancar de catre un auditor independent, intampinate pozitiv de piete.

Spania a solicitat in aceasta vara o linie de finantare de 100 miliarde euro de la Uniunea Europeana pentru a-si recapitaliza sectorul bancar, dar nu a accesat inca fondurile. intre timp au aparut semnale tot mai puternice ca tintele de deficit bugetar asumate de guvernul spaniol ar putea fi depasite.

Retrogradarea Spaniei este neasteptata si va avea efecte negative, a declarat joi la Tokyo Ignacio Fernandez-Palomero Morales, administratorul datoriei de stat la Trezoreria Spaniei. Oficialul a adaugat ca principalul motiv al inrautatirii ratingului este lipsa de claritate a programului de solutionare a crizei din zona euro.

Moneda euro s-a depreciat joi fata de dolar cu 0,2%, curusl coborand la 1,2847 dolari/euro pe pietele asiatice. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here