Lenovo depaseste HP si devine cel mai mare producator de PC-uri

0
767
pc-vanzari-laptopuri

pc-vanzari-laptopuriVanzarile de PC-uri au scazut in trimestrul al treilea la nivel mondial cu peste 8%, iar piata se indreapta spre primul an de declin din ultimul deceniu, in timp ce compania chineza Lenovo a devenit cel mai mare producator, detronand grupul american Hewlett-Packard, liderul ultimilor sase ani.

Livrarile mondiale de PC-uri au coborat cu 8,3% in trimestrul al treilea fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, la 87,5 milioane unitati, potrivit datelor companiei de cercetare Gartner, preluate de Bloomberg. Compania de cercetare IDC estimeaza un declin de 8,6%.

Lenovo, care a cumparat in urma cu sapte ani divizia de PC-uri a IBM, a avut in trimestrul al treilea o cota de piata de 15,7%, fata de 15,5% pentru HP, potrivit Gartner. HP si-a pastrat pozitia de lider in topul IDC, insa aproape la egalitate cu Lenovo, trendul datelor indicand ca grupul chinez vine puternic din urma.

Datele IDC difera cel mai probabil datorita includerii in statisticile companiei a statiilor de lucru utilizate in domenii precum inginerie, arhitectura sau productia de jocuri video, PC-uri puternice cu un pret inaccesibil consumatorilor casnici.

HP, liderul pietei PC-urilor in ultimii sase ani, este in declin dupa mai multe schimbari rapide de management si de strategie, care au antrenat inclusiv discutii despre posibila vanzare a diviziei de computere personale, idee abandonata ulterior de directorul general Meg Whitman.

Grupul american se clatina din cauza situatiei economice dificile si ascensiunii tabletelor si altor gadget-uri mobile, preferate de consumatori in detrimentul PC-urilor traditionale. Totodata, Lenovo se bucura de o pozitie mai solida pe pietele emergente, care ofera un potential mai ridicat de crestere.

Deceniul trecut, vanzarile de PC-uri au crescut puternic de la un an la altul datorita popularitatii laptop-urilor, care au oferit o alternativa mobila la computerul de acasa.

Piata laptop-urilor a avut insa de suferit odata cu explozia smartphone-urilor si tabletelor.

Industria PC-urilor si-a pus sperantele in lansarea sistemului de operare Windows 8 produs de Microsoft, programata pentru sfarsitul lunii octombrie, insa dezvoltatorul de software a creat in premiera o versiune pentru tablete si promoveaza agresiv Windows Phone 8, destinat smartphone-urilor.

Singurii mari producatori de PC-uri care au reusit sa creasca in timestrul al treilea sunt Lenovo (9,8%) si compania taiwaneza Asus (11,8%), potrivit Gartner. in ordinea ierarhiei pe piata dupa volumul vanzarilor, HP a afisat un declin de 16,4%, Dell (SUA) a scazut cu 13,7%, iar Acer (China) cu 10,2%, Asus ocupand locul 5.(MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here