Salariul mediu s-a majorat in decembrie cu 7,1%

0
643
bani-salarii-bancnote

Castigul salarial mediu a fost in decembrie de 1.866 lei net, in urcare fata de noiembrie cu 123 lei (7,1%), cu cele mai mari valori in extractia petrolului si gazelor, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, avansul fiind influentat printre altele de acordare primelor de sarbatori sau anuale, potrivit Mediafax.

„in luna decembrie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat cresteri fata de luna noiembrie 2014. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sarbatori), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici”, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Cele mai ridicate valori au fost inregistrate in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (5.802 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.061 lei).

Cele mai semnificative majorari au fost de 39,3% (tot pentru extractia petrolului brut si a gazelor naturale), respectiv de 30% (fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului), 20,5% – 28,5% (silvicultura si exploatare forestiera, inclusiv pescuit si acvacultura, fabricarea altor mijloace de transport, activitati de servicii anexe extractiei, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat), 14,5% – 18,5% (telecomunicatii, industria metalurgica, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea hartiei si a produselor din hartie), respectiv 10,5% – 13,5% (fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, captarea, tratarea si distributia apei, intermedieri financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii, tranzactii imobiliare, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, cercetare-dezvoltare, extractia carbunelui superior si inferior).

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna noiembrie de premii ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de posta si de curier (7,1%), respectiv activitati auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii – 1,8%.

in sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna noiembrie in sanatate si asistenta sociala (1,6%), respectiv in administratia publica (0,3%). in invatamant, castigul salarial mediu net a inregistrat o scadere (de 2,2%), fiind influentat de reducerea sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, ca urmare a inceperii vacantei scolare.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 105,1%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here