Rusia vrea sa stie caracteristicile rachetelor si sa monitorizeze testele scutului antiracheta

0
662
rusia-moscova

rusia-moscovaSUA trebuie sa furnizeze Rusiei dovezi oficiale ca scutul antiracheta din Europa nu o vizeaza, oferind detalii despre caracteristicile tehnice si tactice ale rachetelor si posibilitatea utilizarii telemetriei in cazul testelor, a declarat duminica reprezentantul rus la NATO Dmitri Rogozin.

„Insistam sa ne furnizeze dovezile de care vorbesc”, a declarat Rogozin pentru pagina electronica a agentiei RIA Novosti.

„Daca ne furnizeaza caracteristicile tehnice si tactice (ale rachetelor) si ne ofera posibilitatea de a folosi telemetria in cazul testelor scutului, iar la aceste date se va adauga un acord juridic cu caracter coercitiv, atunci vom putea avea incredere, tot restul fiind propaganda”, a declarat diplomatul. Rogozin s-a aratat indignat de faptul ca omologul sau american Ivo Daalder a asociat alegerile legislative din Rusia cu anuntarea unei riposte in cazul amplasarii scutului american in Europa.

„In cazul in care colegii nostri americani vor sa primeasca un semnal si mai puternic dupa 4 decembrie, pot conta pe aceasta”, a conchis el.

Rusia si Statele Unite au convenit la summitul NATO de la Lisabona in 2010 sa coopereze in domeniul apararii antiracheta din Europa. Parteneriatul lor este insa blocat, Washingtonul refuzand sa ofere garantii ca viitorul scut nu ameninta potentialul nuclear rusesc.

Presedintele Dmitri Medvedev a promis la 23 noiembrie sa mobilizeze in vestul si sudul Rusiei sisteme ofensive moderne care sa garanteze distrugerea instalatiilor europene ale scutului antiracheta daca Statele Unite vor continua dezvoltarea lui. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here