Rovana Plumb: „Nu avem in vedere nici o initiativa pentru a institui o taxa de poluare pentru detinatorii de centrale termice de apartament”

0
767

La sfarsitul lunii octombrie a anului 2011, ministrul Mediului de atunci, Laszlo Borbely, spunea ca la orizontul anilor 2013 – 2015 se preconizeaza sa intre in vigoare o masura impusa de Uniunea Europeana, conform careia posesorii de centrale termice de apartament vor trebui sa plateasca o taxa de poluare.

Pe de alta parte, zilele trecute presa anunta ca in municipiul Bistrita aerul este greu de respirat, din cauza particulelor de praf care provin inclusiv de la centralele de apartament, pe langa nisipul aruncat pe strazi pentru deszapeziri, iar Agentia judeteana de Protectie a Mediului inregistrase depasiri ale valorilor admise.

Avand in vedere succesiunea de informatii privind problemele de poluare care au ca posibila sursa centralele termice de apartament si pornind de la vechea declaratie a lui Laszlo Borbely, am stat de vorba pe aceasta tema cu ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rowana Plumb.

Mai este valabil ceea ce a spus ministrul Borbely, in urma cu un an si jumatate, cu privire la o taxa pe centralele de apartament impusa de Uniunea Europeana, ori in acest an, ori in 2015?

Uniunea Europeana nu a impus si nici nu a solicitat taxarea centralelor termice de apartament! A fost doar o discutie la nivelul UE, in cadrul general al initierii unei directive privind taxarea energiei, dar nu s-a hotarat in nici un fel, deoarece a fost suspendata discutia pe aceasta tema. Iar tema se referea la taxarea energiei, cum am precizat. Deci, nu se vorbea, in mod particular, doar despre centralele de apartament, ci – in general – despre tot ceea ce inseamna sisteme energetice. Oricum, vreau sa precizez ca, acum, noi nu avem in vedere nici o initiativa pentru a institui o taxa de poluare pentru detinatorii de centrale termice de apartament!

Aveti cunostinta de ceea ce a anuntat acum presa in legatura cu poluarea din Bistrita, care ar putea fi provocata si de centralele de apartament? Vom analiza si vom verifica in momentul in care primesc raportul Garzii de Mediu, pe care il vom face public.  (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here