Romgaz va avea o cota de 10% pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra

0
774
zacamant-marea-neagra

Romgaz va participa la exploatarea zacamintelor de gaze din perimetrului Midia cu o cota de 10% alaturi de OMV si Exxon, conform acordului semnat astazi,  anunta Mediafax.

In urma cu o luna, premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul a obtinut in negocieri cu OMV si Exxon o „participare corecta” a Romgaz la exploatarea noilor zacaminte de gaze din Marea Neagra, in urma unor discutii care au durat doua luni.

OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat, in februarie anul trecut, o descoperire semnificativa de gaze la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

Operatiunile de foraj derulate de cele doua companii in Marea Neagra au inceput la sfarsitul anului 2011.

Extractia de gaze in Marea Neagra este preconizata pentru sfarsitul deceniului, iar exploatarea zacamantului, estimata pentru o perioada de 10 ani, ar putea asigura independenta energetica a Romaniei in privinta gazelor naturale.

La finele anului trecut, directorul responsabil de explorare si productie din OMV, Jaap Huijskes, a declarat ca Guvernul roman doreste ca gazele pe care OMV le-ar putea extrage din Marea Neagra sa fie vandute in primul rand pe piata romaneasca, pentru a inlocui importurile, dar totul depinde de pret si de sistemul de taxare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here