Romgaz a prelungit contractul cu ELCEN si vrea semnarea esalonarii datoriilor

0
663
gaze

Romgaz a prelungit cu inca o luna, pana la 15 decembrie, contractul de livrare de gaze catre Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), in urma unei propuneri de program de stingere a datoriei restante a ELCEN, dar vrea semnarea unei conventii de esalonare a acestora pentru continuarea furnizarii de gaze.

„Consiliul de Administratie al Romgaz (SNG) s-a intrunit in sedinta extraordinara, pentru a reanaliza situatia contractuala cu Electrocentrale Bucuresti, ca urmare a primirii din partea Electrocentrale Bucuresti, in dorinta continuarii relatiilor contractuale, a unei propuneri de program de stingere a datoriei restante inregistrate fata de Romgaz, conditie necesara si obligatorie stabilita de catre Consiliul de Administratie Romgaz, pentru a evita intreruperea relatiilor contractuale dintre cele doua companii”, se arata intr-un comunicat al Romgaz.

ELCEN este producatorul si furnizorul de agent termic pentru RADET, companie responsabila de distributie la nivelul Capitalei.

Consiliul de Administratie al Romgaz a decis astfel continuarea furnizarii gazelor naturale necesare productiei de energie termica prin semnarea unui nou contract pentru o perioada de o luna.

„Pana in data de 15 decembrie 2015 urmeaza sa se incheie o conventie de esalonare a datoriilor restante, conditie obligatorie pentru continuarea furnizarii de gaze naturale”, potrivit companiei.

Producatorul de gaze naturale noteaza ca a analizat consecintele sociale ale unei decizii de intrerupere a relatiilor contractuale si a luat in considerare aprobarea de catre Consiliul General al Primariei Bucuresti a unui imprumut in vederea finantarii cheltuielilor curente pentru asigurarea aprovizionarii cu energie termica de la RADET, vazand astfel posibilitatea crearii unui flux financiar inclusiv pentru plata gazelor.

„Romgaz a luat la cunostinta dificultatile financiare cu care se confrunta Electrocentrale Bucuresti, cauzate, la randul lor, de un client in dificultate financiara, Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice RADET Bucuresti. Consideram ca toate partile trebuie sa faca eforturi majore pentru a nu se mai ajunge la blocaje financiare precum cel de fata”, se arata in comunicatul companiei.

Romgaz este cel mai mare producator si principal furnizor de gaze naturale din Romania. Compania este admisa la tranzactionare pe piata Bursei de Valori din Bucuresti si a Bursei din Londra. Actionar principal este statul roman cu o participatie de 70%.

Fostul ministru al Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri Andrei Gerea a anuntat, marti, semnarea contractului dintre Romgaz si ELCEN, si a dat asigurari ca bucurestenii vor avea apa calda si caldura in aceasta iarna.

Romgaz a avertizat inca din octombrie ca va sista din 16 noiembrie furnizarea de gaze daca producatorul de energie termica ELCEN nu va prezenta un program ferm de stingere a datoriilor restante. Consiliul de Administratie al Romgaz a aprobat in urma cu o luna prelungirea pana pe 15 noiembrie a contractului de furnizare gaze naturale incheiat cu ELCEN.

„Atata timp cat exista dorinta de a face si nu de a distruge se gasesc soluti. in acest moment, putem spune ca lucrurile sunt in principiu rezolvate si, practic, pentru o buna perioada de timp de acum inainte Bucurestiul va avea apa calda si caldura si in aceasta iarna si numai un accident, Doamne fereste, sau vointa personala a cuiva poate impiedica acest lucru. Deci Bucurestiul, asa cum am spus de atatea ori, va avea apa calda in iarna 2015-2016, odata cu semnarea contractului dintre ELCEN si Romgaz, odata cu hotararea Consiliului General pentru obtinerea creditului de trezorerie aprobat de Guvern”, a declarat Gerea, la conferinta de bilant de mandat.

in opinia sa, esalonarea datoriilor RADET catre ELCEN ar fi o solutie doar pentru o perioada scurta de timp, iar masura ideala al fi infiintarea unui agent economic.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, in sedinta de luni, proiectul de hotarare privind contractarea de la Ministerul Finantelor Publice a unui imprumut de 248 milioane de lei, bani care ar urma sa fie alocati pentru cheltuielile curente privind asigurarea furnizarii energiei termice in sezonul rece.

inainte de votul consilierilor generali presedintele consiliului de administratie al RADET Gabriel Dumitrascu a precizat ca acest imprumt constituie 50% din rezolvarea problemei RADET.

intrebat ce se va intampla din luna ianurie avand in vedere ca acest imprumt rezolva situatia doar pana al sfarsitul anului, edilul interimar a precizat ca de la inceputul anului viitor vor intra platile facute de populatie pentru lunile octormbrie si noiembrie si vor putea fi utilizati si parte din banii din bugetul pentru 2016.

Dupa aprobarea imprumutului presedintele CA al RADET a precizat din nou ca acesta este doar un prim pas, dar ca spera ca lucrurile se vor rezolva, iar sumele disponibile pana la sfarsitul anului, respectiv 248 de milioane din imprumt si 60 de milioane existenti in bugetul PMB, vor oferi suficient spatiu pentru ca ELCEN si Romgaz sa asigure RADET functionarea fara probleme pana in primavara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here