Romania va semna un nou acord cu FMI

0
1050

Presedintele Traian Basescu a declarat la inceputul intrevederii cu delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, ca a discutat cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si s-a decis incheierea unui nou acord cu FMI pentru „inca un an sau doi”.

El a adaugat ca in viitor este nevoie de asistenta FMI pentru a oferi solutii specializate in vederea aplicarii unei strategii pe termen mediu a Romaniei, care sa asigure cresterea economica.

„Cred ca acesta este momentul potrivit sa analizam acordul existent si sa privim si la cateva elemente ale viitorului acord. Asa cum am discutat cu premierul si cu guvernatorul BNR, am decis sa avem un nou acord cu FMI pentru inca un an sau doi”, a declarat presedintele Basescu, la inceputul intrevederii cu delegatia organismelor internationale, aflata de marti la Bucuresti in a sasea misiune de evaluare in cadrul acordului stand-by incheiat anul trecut.

Presedintele a remarcat ca Guvernul a trimis Comisiei Europene un punct de vedere asupra programelor pentru absorbtia fondurilor europene in perioada 2014-2020, iar reactia Bruxelles-ului a fost „destul de neplacuta”. El a aratat ca trebuie stabilita impreuna cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala o strategie pe termen mediu cu privire la cresterea economica a Romaniei.”De exemplu, noi am trimis, Guvernul a trimis, un punct de vedere asupra dezvoltarii viitoare a programelor Romaniei pana in 2020, iar reactia Comisiei Europene a fost destul de neplacuta. Cred foarte mult ca impreuna cu FMI, cu UE si BM putem prefigura o strategie pe termen mediu cu privire la cresterea economica, cum sa asiguram, cum sa garantam cresterea economica din Romania privind si la situatia buna pe care o avem in prezent”, a spus seful statului.

El a aratat ca, desi Romania are o stabilitate in prezent datorita nivelului redus al datoriei publice si al reducerii deficitului bugetar sub 3% din PIB, inca nu a „descoperit cheia garantarii cresterii economice”.”Suntem o tara cu un nivel acceptabil si redus al datoriei publice, suntem o tara care in ultimii doi ani a facut eforturi uriase pentru reducerea sub 3% a deficitului bugetar, dar nu am descoperit inca cheia cum sa garantam cresterea. Nu trebuie sa platim ca alte multe tari din zona euro sume imense de bani pentru datoria publica, nu mai avem o problema acum sa finantam Romania de pe pietele externe”, a mai afirmat Basescu.

El a aratat ca problema este ca „rezerva” reprezentata de fondurile UE nu este folosita adecvat pentru a ajuta la o rata ridicata a cresterii economice.”Trebuie sa avem un parteneriat cu dumneavoastra, cu asistenta dumneavoastra, pentru un program pe termen mediu privind cresterea economica”, a apreciat Basescu, adaugand ca in aceasta strategie ar trebui incluse si obiectivele privind energia, educatia si cercetarea fixate si asumate de Romania in cadrul UE prin Agenda UE 2020.(Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here