Romania, tot mai activa!

0
1649

Întâlnire între ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, și omologul său elen, Georgios Katrougalos: „România și Grecia sunt angajate în efortul comun pentru o Europă unită și coezivă, care funcționează în interesul cetățenilor“

 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, s-a aflat în perioada 15-16 februarie 2018, într-o vizită de lucru în Grecia, ocazie cu care a avut întrevederi cu Dimitrios Tzanakopoulos, ministru delegat și purtător de cuvânt al Guvernului Republicii Elene, şi cu omologul său din cadrul Ministerul Afacerilor Externe elen, Georgios Katrougkalos. De asemenea, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a depus o coroană de flori la bustul lui Nicolae Titulescu din Atena și a avut întrevederi cu membri ai Parlamentului Republicii Elene și cu lideri ai comunităţii româneşti.

 

În cadrul discuţiilor au fost abordate o serie de subiecte de interes comun în raport cu agenda europeană curentă, precum starea Uniunii Europene, Cadrul Financiar Multianual post-2020 (politica de coeziune şi politica agricolă comună), Brexit, aspecte sociale, securitatea energetică, securitatea internă a Uniunii Europene și funcționarea spațiului Schengen, aderarea României la Schengen, migrația, Balcanii de Vest, dar și Parteneriatul Estic.

 

„România și Grecia sunt angajate în efortul comun pentru o Europă unită și coezivă, care își apără valorile și principiile și funcționează în interesul cetățenilor. Purtăm un dialog constructiv cu Grecia și cu alți membri ai Uniunii Europene, de natură a aduce plusvaloare în cadrul parteneriatelor existente“, a menţionat Victor Negrescu.

 

În privința Brexit, a fost reiterată susținerea fermă pentru menținerea unității la nivelul statelor membre în faza a doua a negocierilor și a fost a reiterat sprijinul pentru un proces de retragere ordonat și predictibil care să pună bazele unui viitor acord dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie.

 

Dialogul cu partea elenă s-a axat şi pe experiența ţării în exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene și a oportunităților de consolidare a cooperării pe această dimensiune.

 

Astfel, ministrul delegat a prezintat stadiul pregătirilor în vederea asumării mandatului de către țara noastră, în primul semestru din 2019, precum și etapele ulterioare avute în vedere în acest proces, fiind reafirmat angajamentul României de a acţiona, în calitate de mediator imparţial, la avansarea dezbaterilor şi negocierilor importante ce se vor desfăşura în perioada ianuarie-iunie 2019.

 

„Am reiterat dorința țării noastre de a beneficia de experienţa şi de a utiliza exemplele pozitive ale partenerilor care au deținut anterior Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene“, a declarat Victor Negrescu.

 

Vizita a făcut parte din demersurile ministrului delegat pentru Afaceri Europene de consolidare a dialogului și cooperării în domeniul afacerilor europene cu statele membre, în vederea unei promovări eficiente a intereselor comune la nivelul Uniunii Europene.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here