Romania recicleaza 30% din dozele de aluminiu existente pe piata

0
904

Cu ocazia Conferintei Internationale ”Mecanisme de colectare selectiva si reciclare a dozelor de aluminiu. Romania fata in fata cu marile tari din Europa” organizata astazi la Bucuresti de Asociatia Non Profit Alucro, au fost anuntate ultimele rezultate privind reciclarea dozelor de aluminiu. Țara noastra recicleaza aproape 30% din dozele puse pe piata. Acest lucru ar trebui sa motiveze Romania in continuarea procesului de imbunatatire a programului international ”Every Can Counts” si de a convinge autoritatile locale si colectorii de a-si intensifica colaborarea cu ALUCRO.  

Pentru doua zile, Romania s-a aflat pe harta celor mai importante evenimente din Europa adresate industriei reciclarii dozelor din aluminiu. Reprezentanti ai celor mai mari fabrici de reciclare si colectare din Europa si din Romania,  precum si ai autoritatilor locale, sectorului de business si ONG, s-au reunit la Bucuresti pentru a discuta despre impactul si eficientizarea programelor existente la nivel national. Prin intermediul ALUCRO, Romania face astfel parte din randul tarilor in care se deruleaza programul ”Every Can Counts”, o platforma europeana care promoveaza reciclarea dozelor din aluminiu si care are ca obiectiv implementarea unui sistem de colectare selectiva pe termen lung acasa, la birou sau in cadrul evenimentelor publice (festivaluri, spectacole, etc.). Directorii programelor din Franta, Austria si Marea Britanie au participat la conferinta intr-un schimb de experienta cu colegii lor din Romania. ”Every Can Counts” a fost recent lansat in Irlanda si Ungaria, urmand sa fie preluat si de alte mari tari din Europa.

”Every Can Counts”subliniaza importanta reciclarii dozelor de aluminiu indiferent de locul in care se consuma continutul acestora. Urmarind comportamentul consumatorilor  aflat intr-o continua schimbare, programul atrage atentia asupra reciclarii dozelor si a protejarii mediul inconjurator. Varianta romaneasca a programului a fost lansata pentru prima data in 2011, la sediul Bosch din Timisoara, exemplul fiind urmat de Toyota Romania. in ambele companii au fost instalate cutii avand un design special, dedicate colectarii dozelor de aluminiu, in vederea motivarii angajatilor si clientilor de a participa activ la protejarea mediului inconjurator. De atunci, alte cateva companii cunoscute de pe piata locala s-au alaturat programului, cea mai recenta lansare avand loc la sediul central al UPS Romania din Otopeni.  ”Every Can Counts” va organiza anul acesta si alte evenimente dedicate publicului larg, cum ar fi „Recycling Fest” sau ”Can Movie Festival”, pe perioada verii, in statiuni de pe litoralul romanesc.  Cu peste 400.000 de doze colectate in 2012 ”Every Can Counts” Romania devine astfel o poveste de succes iar ALUCRO spera intr-o extindere semnificativa a programului la nivel national in urmatorii ani.  ”Reciclarea este o modalitate simpla prin care poate fi diminuat impactul pe care noi toti il avem asupra mediului, prin reducerea consumului de energie si a resurselor naturale dar si prin reducerea depozitelor de deseuri. ” potrivit Adina Magsi (foto), Director General, ALUCRO. ”Odata colectate, dozele din aluminiu sunt transformate in doze noi sau in alte produse care contin aluminiu, biciclete sau rame pentru ferestre, retopirea aluminiului folosit economisind pana la 95% din energia initiala necesara producerii de materie prima”.

In paralel, ALUCRO continua activitatile care vizeaza educatia in scoli si colaborarea cu colectorii, acestea ramanand de baza in vederea imbunatatirii “eco-comportamentului “ cetateanului roman, fiind evident faptul ca numai printr-o retea eficienta si recunoscuta oficial putem imbunatati rata de reciclare impusa de legislatia europeana. Obiectivul ALUCRO este de a promova un sistem coerent si eficient de colectare selectiva a deseurilor de aluminiu la nivel national,  in stransa cooperare cu toti operatorii implicati direct sau indirect in managementul deseurilor, asociatiile de preluare de responsabilitati, administraţiile locale si operatorii de salubritate desemnati.

Cifre privind reciclarea dozelor din aluminiu in Romania:

obiectivul de reciclare pentru dozele din aluminiu este de 21% (12.000 tone) VS obiectivul de reciclare Pet-uri  de 55% (90.000 tone);

5.000 tone reciclate in 2012;

se recicleaza 29% din cantitatea de aluminiu existenta pe piata;

80% din aluminiu reciclat este reprezentat de dozele din aluminu;

cifrele oficiale pentru 2011 vor fi publicate in urmatoarele doua luni;

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here