Romania nu e in situatia Greciei. Vezi toate declaratiile facute de Basescu in conferinta de presa

0
908
base-ingrijorat

base-ingrijoratPresedintele Traian Basescu a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca Romania nu este in situatia Greciei si ca are la indemana toate instrumentele sa evite o astfel de situatie, dar a mentionat ca nu ar vrea sa se inteleaga ca tara este intr-o „situatie roz”.

„Romania nu este in situatia Greciei. Romania poate ajunge, dar in niciun caz nu suntem in situatia Greciei”, a spus Basescu.

„Mai mult, Romania are la indemana toate instrumentele sa evite o astfel de situatie”, a continuat el, mentionand ca singura problema este daca vrem sau daca putem sa utilizam aceste instrumente. El a apreciat ca unul din cele mai importante lucruri ar putea fi legat de solidaritatea UE si a institutiilor financiare.

„N-as vrea sa se inteleaga ca suntem intr-o situatie roz”, a subliniat Basescu, opinand ca „suntem intr-o situatie dificila”, care permite aplicarea de corectii.

Romaniei ii lipsesc 500 mil de euro pentru a putea plati pensiile la timp

Presedintele Basescu a declarat ca Romaniei ii lipsesc 500 mil de euro pentru a putea plati pensiile la timp si din acest motiv a propus reducerea acestora cu 15%.

„Pentru a plati pensiile 100% ar trebui sa putem transfera minim 2,2 miliarde de euro. Din acest motiv solutia pe care am propus-o in discutiile cu FMI, cu BM si UE a fost reducerea cu 15% a pensiilor”, a mai spus Basescu.

Presedintele a mentionat ca referitor la durata masurii de diminuare cu 15% a veniturilor pensionarilor doreste sa spuna ca intentia pe care a discutat-o cu Guvernul este ca masura sa fie mentinuta pana la finele anului.

Presedintele a declarat ca sistemul de pensii are o problema financiara, de lipsa de fonduri, dar si una de functionare.

El a precizat ca exista 1,8 milioane de pensionari cu stagiu complet de cotizare si 1,3 milioane de pensionati la cerere, fara stagiu complet, si 906 mii de pensionati pe caz de boala.

Sistemele politic si social sunt bolnave

Presedintele Basescu a mai spus ca, dupa 20 de ani de la Revolutie si 20 de ani de democratie, evolutia democratica a fost insotita de dezvoltarea unui stat clientelar, acceptata de intreaga clasa politica, in paralel cu dezvoltarea statului democratic.

„Sistemul politic, dar si social pe care l-am dezvoltat in Romania este un sistem bolnav”, a opinat el, adaugand ca acesta trebuie tratat printr-un proces de modernizare a statului. El a mentionat ca dezvoltarile sistemului clientelar nu fac decat sa afecteze puternic valorile unui stat democratic modern, iar solutia este reforma statului.

Traian Basescu a apreciat totodata ca statul roman nu-si poate permite sa mai finanteze propriile sisteme, pe care le-a dezvoltat stramb.

Potrivit sefului statului, singura noastra solutie este reforma statului.

„Contrar veseliei televizate ca Romania e ca Grecia, va spun ca mai avem 2 ani pentru a ajunge la performantele Greciei. Avem timp sa luam masuri”, a spus Basescu.

Ajutoarele sociale costa peste 2 milarde de euro

„In momentul de fata, in Romania sunt circa 200 de ajutoare de care romanii pot beneficia. Aceste ajutoare costa anul acesta peste doua miliarde de euro si de ele beneficiaza circa sapte milioane de romani. Mare parte din aceste ajutoare sunt nejustificate si reprezinta o alta forma de clienterism. Sunt persoane care cumuleaza mai multe ajutoare si au ajuns la venituri de peste 3.000-5.000 de lei. intr-un singur judet am constat ca sunt foarte multi oameni care primesc ajutorul de somaj dar lucreaza si la negru”, a mai spus Basescu.

Cea mai buna optiune a fost aceea pe care noi am luat-o

Presedintele Basescu a declarat ca spera ca miercuri sa discute cu Guvernul ansamblul masurilor pentru reducerea cheltuielilor publice, mentionand ca apoi va sta la dispozitia reprezentantilor pensionarilor sau sindicatelor pentru a oferi explicatii.

„Sper ca miercuri, intr-o discutie cu Guvernul, sa vad cum arata tot programul, pentru ca nu ne putem limita strict la aceste masuri, ele sunt insufieciente”, a spus Basescu, subliniind ca, dupa respectiva discutie, va sta la dispozitia organizatiilor de pensionari si a sindicatelor pentru explicatii.

seful statului a opinat ca, fara a avea ansamblul de masuri, ar fi prematur sa angajeze discutii cu aceste categorii. El a adaugat ca este important sa poata da explicatii care sunt verificate si agreate de Guvern.

„Cea mai buna optiune a fost aceea pe care noi am luat-o. Pentru a adopta solutia au fost consultari temeinice, cu proiectii pentru 2012 – 2013, cu Guvernul si Banca Nationala”, a mai spus Basescu.

Cei care au introdus in grupul de pensionari un grup predispus la violente sa inceteze

Basescu a afirmat ca stie ca exista politicieni pentru care „solutia” pentru aceasta perioada este stimularea violentei, avertizandu-i public pe acestia „sa nu incerce”.

„Avertizez public sa nu incerce sa creeze acte de violenta, spaime pentru oameni. N-o spun intamplator, ci vorbesc pe ceea ce stiu. Exista politicieni care cred ca a stimula violenta este solutia”, a spus Basescu, fara a da detalii despre sursa informatiilor pe care le are si fara a-i nominaliza pe cei la care se refera.

Nu cred ca Guvernul Boc ar trebui sa demisioneze

Presedintele Basescu a declarat, raspunzand unei intrebari, ca nu crede ca Guvernul Boc ar trebui sa demisioneze, apreciind ca ultimul lucru de care Romania are nevoie este o criza politica.

„Nu cred ca Guvernul Boc ar trebui sa demisioneze, este ultimul lucru de care avem nevoie in momentul de fata”, a spus Basescu.

intrebat de ce a ales sa iasa in locul premierului Boc si sa vorbeasca despre aceste masuri Basescu a raspuns: „Nu am vocatia lasului. Am semnalat la momentul la care s-a dat faimoasa lege a pensiilor ca fondul de pensii va ramane fara acoperire”, a spus Basescu.

„seful statului, cand se iau masuri dificile pentru romani, are obligatia sa-si asume parte din solutii sau sa recunoasca problema si sa spuna «da, sunt alaturi de acest program»”, a declarat Basescu.

Este posibila renegocierea acordului cu FMI

„Este posibila renegocierea acordului cu Fondul si sa spunem «ne oprim, populatia nu accepa masurile si renegociem acordul cu Fondul». Renegocierea acordului cu FMI ar insemna pierderea transei din iunie dar nu e o nenorocire. Consecintele le stiu, reduceri de salarii dar si majorarea taxelor. Nu avem alte solutii. Avem urgenta nevoii de a incasa transa din iunie”, a pus Basescu.

Trebuie sa privim cu multa atentie alocatia pentru cresterea copilului

Presedintele Traian Basescu a declarat ca spera ca indemnizatia pentru cresterea copilului sa fie ” minim afectata”.

El a precizat ca nu va poate spune „cum ies socotelile” pe care le face Guvernul in aceasa chestiune, dar are speranta ca indemnizatia pentru cresterea copilului nu va fi sau va fi foarte putin afectata.

„Sper sa fie minim afectata”, a spus seful statului.

El a apreciat totodata ca alocatia pentru copii nu trebuie atinsa.

„Trebuie sa privim cu multa atentie alocatia pentru cresterea copilului. Sper sa fie minim afectata. Nu va pot spune exact. in momentul de fata se fac calculele pe fiecare varianta. Trebuie reduse programele sociale cu 15%. Cele care vizeaza copiii au o adresabilitate precisa, nu sunt in categoria de ajutoare despre care sa spui ca sunt exagerate”, a spus Basescu.

Basescu a mai spus ca nu exclude posibilitatea ca Guvernul sa adopte o hotarare care sa nu vizeze o reducere de sus pana jos a acestor ajutoare.

Romania a primit 12,02 miliarde de la FMI, Banca Mondiala si UE

„Pana acum, de la FMI, Romania a primit 9.2 mld de euro, de la UE 2.5 mild euro si de Banca Mondiala 300 milioane, in total 12, 02 miliarde. Din acestia, 7.1 mld au mers direct la BNR pentru consolidarea rezervei nationale iar 4.91 mld au mers la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului pe anul trecut”, a spus Basescu.

Ar fi extraordinar daca politicienii ar renunta la salariile de la stat

„Ar fi extraordinar, clasa politica ar arata ca este solidara. E un gest pe care toti il putem face pana la 31 decembrie. Ar fi un gest psihologic, aceste salarii totalizate nu cred ca permit majorarea vreunei pensii. Dar gestul ar fi unul de solidaritatea. Aici nu vorbim doar de salarii, ci si de sume forfetare”, a mai spus Basescu.

Despre reducerea salariilor in sistemul bugetar

„Problema cheie este ca daca aceasta parghie, a reducerii salariilor cu 25 % va fi urmata de un proces de selectie a celor care sunt in functie acum, astfel ca la 31 decembrie cei care sunt in plus sa plece din institutie”, a declarat Basescu.

„Nu discutam neaparat de o abordare liniara, nu o sa faci asta intr-un spital unde e deficit de cadre. Nu o sa faci asta intr-o scoala daca sunt puttini profesori”, a mai spus Basescu.

„Trebuie stabilite criteriile pentru evaluarea functionarilor, a bugetarilor care trebuie disponibilizati. Trebuie sa existe un dialog intre sindicate si Guvern. Sindicatele ne-au cerut de multe ori criterii. Acum este timp ca intr-o saptamana sa adopte criterii aprobate de cele doua parti si in baza lor sa se faca disponibilizari”, a opinat Basescu.

Premierul nu mi-a spus ca vrea sa demisioneze

Basescu a declarat ca premierul Emil Boc nu i-a spus, cel putin pana acum, ca ar dori sa se retraga din fruntea Guvernului, mentionand ca astfel de discuti nu se poarta de multe ori, ci o singura data.

intrebat daca Emil Boc i-a spus ca ar vrea sa se retraga din fruntea Guvernului, Basescu a raspuns: „Cel putin pana acum nu mi-a spus asa ceva”.

El a adaugat ca „lucrurile astea nu se discuta de multe ori, ci o singura data”.

Presedintele declarase, anterior, raspunzand unei intrebari, ca nu crede ca Guvernul Boc ar trebui sa demisioneze, apreciind ca ultimul lucru de care Romania are nevoie este o criza politica.

„Prim-ministrul Emil Boc nu mi-a spus pana acum ca ar vrea sa se retraga”, a declarat presedintele Basescu raspunzand unei intrebari venite din partea presei.

Daca pierdem trenul de reducere a cheltuielilor intram intr-o spirala foarte rea

„Daca programul nu se duce la indeplinire, se recurge la masura cu care a venit Fondul la Bucuresti, crestere de fiscalitate si de reducere in sistemul bugetar. Daca pierdem trenul de reducere a cheltuielilor intram intr-o spirala foarte rea. Suntem in momentul in care ne cam decidem soarta. inca suntem intr-o situatie in care suntem in regula. Ratarea acestui program ne scoate de pe piete si nu se poate reveni decat la formula initiala”, a spus Basescu.

Daca programul esueaza, Guvernul si Parlamentul isi vor asuma raspunderea

„Guvernul isi asuma raspunderea daca acest program esueaza. Presedintele face anunturi, nu poate taia salarii”, a declarat Basescu.

25% din angajatii Administratiei Prezidentiale vor pleca acasa

Presedintele Traian Basescu a declarat, raspunzand unei intrebari, ca 25 la suta dintre angajatii Administratiei Prezidentiale „vor pleca acasa” ca urmare a aplicarii masurilor de reducere a cheltuielilor in institutiile publice.

El a fost intrebat cati noi someri vor exista in urma aplicarii de catre Guvern a masurilor privind reducerea cheltuielilor publice, raspunzand ca va avea o cifra in acest sens miercuri, dupa discutia cu Executivul.

intrebat daca vor fi facute disponibilizari la Presedintie, Basescu a raspuns pozitiv. intrebat cati dintre angajatii Administratiei Prezidentiale isi vor pierde locurile de munca, el a raspuns ca este vorba de 25% dintre acestia.

Voi respinge legea ANI daca s-a diminuat capacitatea pentru care ea a fost creata

Basescu a anuntat ca va refuza promulgarea Legii ANI daca va constata ca „s-au facut excese” in diminuarea capacitatii Agentiei de a raspunde ratiunii pentru care ea a fost creata.

„Nu voi promulga o lege care este in afara a ceea ce ar fi putut sa se faca tinandu-se cont si de observatiile Curtii Constitutionale. Daca s-au facut excese in a se diminua capacitatea ANI de a raspunde motivului pentru care a fost creata, va asigur ca o voi intoarce”, a spus presedintele, intrebat daca va promulga sau nu noua forma a legii dupa care Agentia Nationala de Integritate ar urma sa functioneze.

Presedintele a precizat ca nu cunoaste in detaliu noua forma a legii ANI si nu a „citit” nimic pe aceasta tema, aratand ca se va informa in perioada urmatoare.

Mama nu ma critica, desi nu-i convine pensia mai mica

„Mama nu ma critica, desi nu-i convine pensia mai mica. si mama, si soacra si socrul vor fi afectati de reducerea pensiilor, daca se va adopta aceasta masura”, a spus Basescu.

Obiectivul este reducerea cheltuielilor, nu si mentinerea intregului personal bugetar

„Ca sa poata reveni la salariile dinainte, institutiile publice trebuie sa faca reduceri de personal. Obiectivul este reducerea cheltuielilor, nu si mentinerea intregului personal bugetar”, a spus Basescu. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here