România, în fruntea eforturilor europene de obținere a independenței energetice. Urmează construcția celui mai mare parc fotovoltaic din Europa

0
1293

 

 

Parcul fotovoltaic achiziționat de la Monsson, cu o putere instalată de 1.044 MW, va fi situat în Județul Arad și va genera mai mult de 500 de noi locuri de muncă în zonă

 

Parcul, a cărui dare în folosință este așteptată pentru 2025, va furniza energie verde pentru aproximativ 1 milion de oameni

 

 

Monsson, cel mai mare dezvoltator de proiecte de energie verde din România, a semnat un acord cu Rezolv Energy pentru finalizarea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa până la finalul primului trimestru din 2023, ce va situat în județul Arad. Proiectul va avea o putere instalată de 1.044MW, având în plan să includă o soluție de ultimă generație de stocare a energiei. Producția anuală de energie a acestui parc fotovoltaic va acoperi necesarul de energie pentru peste 1 milion de gospodării și va genera peste 500 de noi locuri de muncă în următorii trei ani. Energia generată va fi vândută către consumatori comerciali și industriali prin Acorduri de Cumpărare de Energie pe termen lung.

 

“Suntem mândri să facem parte din procesul de tranziție al României către energia regenerabilă. Credem că România poate fi un exemplu în vremuri așa de interesante ca cele pe care trăim acum. Energia verde este mai ieftină și mai curată și nu creează dependență față de alții. Noi ne bazăm pur și simplu pe soare și pe vânt”, a afirmat Sebastian Enache, Head of M&A, Monsson.

 

Jim Campion, Chief Executive, Rezolv, a spus: “Ne îndreptăm către o epocă nouă pentru energia regenerabilă din Europa. Asemenea proiecte ne vor permite să furnizăm energie curată, foarte competitivă, fără subvenții și la un preț stabil pentru consumatorii industriali și comerciali. De asemenea, proiecte de genul acesta vor avea o contribuție importantă și în atingerea celor două obiective pe care România și le-a asumat: creșterea independenței energetice și reducerea emisiilor nete la zero”.

 

Parcul fotovoltaic se află în etapa finală de dezvoltare, urmând ca până în iunie 2030 să înceapă construcția. Rezolv Energy evaluează deja soluții tehnologice și opțiuni de finanțare prin împrumut. Monsson și Rezolv au planuri mari și în ceea ce privește reconversia profesională a oamenilor din zonă și implicarea cât mai mare a forței de muncă locale în lucrările de construcții și operarea parcului fotovoltaic.

 

Parcul fotovoltaic va fi proiectat, construit și operat la cele mai mari standarde sociale, de mediu și de guvernanță (ESG), cu un accent deosebit pe integrarea activităților agricole din perimetru. Mare parte din terenul agricol de slabă calitate va fi transformat în pășune, fiind astfel controlată vegetația în exces. Cercetări recente din Statele Unite au demonstrat beneficiile acestei soluții, confirmând că randamentul general al pășunilor din cadrul parcurilor fotovoltaice este similar cu cel al pășunilor din câmp deschis. Proiectul va căuta, de asemenea, să încorporeze apicultura și alte măsuri pentru a crește biodiversitatea.

 

Înființat la începutul acestui an, Rezolv Energy beneficiază de o echipă de conducere experimentată, care a mai dezvoltat și gestionat anterior un portofoliu important de proiecte de energie în Europa Centrală și de Sud Est, inclusiv parcul eolian de la Chirnogeni. Luna trecută compania a anunțat parteneriatul cu Low Carbon pentru livrarea parcului eolian ”Vis Viva”, cu o putere instalată de 450 MW, aflat la sud de Buzău.

 

În această tranzacție, KPMG a fost consultantul principal pentru fuziune și achiziție (M&A), în colaborare cu echipa Berechet Rusu Hirit în calitate de consultant juridic principal, în timp ce  Biris Goran a fost consultantul juridic al Monsson, iar Clifford Chance consultantul juridic al Rezolv Energy.

 

Despre Rezolv Energy

Rezolv Energy este un producător independent de energie regenerabilă cu o experiență bogată în domeniu. Compania dezvoltă proiecte de energie verde, fără subvenții, la un preț stabil, pe termen lung, pentru utilizatorii industriali și comerciali și pentru alți beneficiari care operează în Europa Centrală și de Sud-Est.

Având un management cu o experiență de 15 ani în domeniul energiei verzi, compania investește în proiecte de energie regenerabilă – eoliene, solare și stocare – de la stadiul de dezvoltare până la construcție și până la funcționarea pe termen lung.

Cu sprijinul investițiilor pe termen lung din partea Actis, unul dintre cei mai importanți investitori în energie din lume, Rezolv Energy construiește un portofoliu de multi-gigawaţi care va ajuta companiile și țările să-și satisfacă nevoile energetice de astăzi și în viitor. Mai multe informații aici: https://rezolv.energy/

 

Despre Monsson

Monsson este un jucător major în domeniul energiei regenerabile și a apei din 2004, cu proiecte de peste 7000 MW în dezvoltare. Printre poveștile noastre de succes se numără peste 2000 MW deja construiti (1100 MW eolian și 1000 MW fotovoltaic), dintre care cea mai importantă realizare este cel mai mare parc eolian on-shore din lume, cu excepția SUA, de 600 MW și acum cel mai mare parc fotovoltaic din Europa.

 

Presiunea globală de adaptare la schimbările climatice este cea mai stringentă problemă de astăzi care va influența condițiile de viață de mâine de pe Pământ.

Considerăm energia regenerabilă de importanță majoră pentru asigurarea generării de electricitate în viitorul apropiat și vedem Natura ca singura soluție viabilă pentru problema energetică de astăzi și de mâine.

 

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați: https://www.monsson.eu/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here