România: Guvernul a anunțat în data de 08.05.2020 o nouă amnistie fiscală

0
1300

 

București, 12 mai 2020 – Vineri, 8 mai 2020, pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice a fost publicat un comunicat conform căruia Guvernul a aprobat amnistia fiscală propusă de acest minister pentru dobânzi, penalități și alte accesorii datorate de firmele care vor achita principalul restanțelor până la data de 15 decembrie 2020.

Conform acestui comunicat, facilitățile fiscale vizează toți contribuabilii care au datorii restante la 31 martie 2020 (persoane fizice, juridice, persoane fizice care desfășoară activități economice sau profesii libere, entități fără personalitate juridică, instituții publice, etc.).

Comunicatul face referire la 4 tipuri de facilități fiscale, astfel:

  1. Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, în cazul contribuabililor care la această dată au în sold atât obligații bugetare accesorii cât și obligații bugetare principale.
  2. Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declarație rectificativă, cu scadență anterioară datei de 31 martie 2020 inclusiv.
  3. Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv dacă la această dată contribuabilul are în sold doar accesorii, iar obligațiile bugetare principale au fost stinse.
  4. Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă ca urmare a inspecției fiscale sau verificării situației fiscale personale, care este în curs de derulare la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.

Aplicarea acestor facilitați este condiționata de îndeplinirea unor condiții referitoare la situația fiscala a contribuabilului. Cu condiția îndeplinirii tuturor acestor condiții, contribuabilul poate să cumuleze toate cele 4 facilități fiscale menționate mai sus.

Autoritățile administrației publice locale nu au obligativitatea aplicării acestor facilitați. Acestea pot însa opta pentru aplicarea acestora, dacă respectivul consiliu local stabilește, prin hotărâre, aplicarea acestor prevederi precum și procedura aplicabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here