Cooperativa Tara Mea: putem vinde doar legume românești

0
1565

Cooperativa Tara Mea a preluat, începând cu luna aprilie, activitatea de centralizare, stocare și livrare a 150 de producători români de legume, urmând să îi ajute pe toți aceștia să livreze toate cantitățile produse de legume românești către hypermarketuri. După un proces de înregistrare și centralizare, de astăzi încep livrarile către hypermarketuri.
Producătorii români s-au confruntat, in ultima perioadă, cu pierderi enorme, datorita faptului că lanțurile de livrare au fost grav afectate de situația Co-Vid. Pentru că este extrem de greu sa anticipeze comenzile, multe legume au rămas nerecoltate pe camp sau nelivrate, aducând pierderi masive in activitățile micilor producători.
Lupta dintre producătorii români și hypermarketuri trebuie sa înceteze. Ambele părți au perfecta dreptate. Din veriga lipsea un lanț, o alta meserie, așa cum este peste tot in lume. De azi înainte, centralizarea comenzilor, sortarea ambalarea și livrarea devin treaba specialiștilor de la Cooperativa Tara Mea.
Fermierii români au nevoie de susținere
Analiza de piață făcută de Cooperativa Tara Mea in ultimii 5 ani arată că România este perfect capabilă să asigure consumul integral de legume și fructe al locuitorilor săi. Fermierii români sunt oameni muncitori iar hypermarketurile, in ciuda părerii generale, sunt foarte dornice sa distribuie produse românești pentru români. Singurele verigi lipsa in acest lanț sunt lipsa aparaturii și a centrelor de colectare și lipsa firească de experiență a producătorilor in estimarea, centralizarea, sortarea și livrarea legumelor. „Precomenzile și însămânțarea trebuie făcute centralizat, cu un an înainte, pe baza estimărilor din anul trecut. E firesc că un hypermarket sa nu poată lucra cu 300 de producători mici. Aceasta este o alta activitate, care necesită organizare și cunoașterea perfecta a lanțului de producție. Am preluat noi acest proces anevoios pentru fermierii români, pentru 150 de fermieri APIA, in aceasta perioada extrem de plină de încercări pentru ei. Am reușit deja să îi centralizăm și să înțelegem nevoia fiecăruia și din data de 6 mai începem să livram. Mesajul pentru hypermarketuri este: producătorii români își fac treaba lor: produc. Restul este alta meserie, nu trebuie condamnați. Mesajul pentru producătorii supărați pe hyoermarketuri este: hypermarkepturile își fac treaba lor: vând. Centralizarea, respectarea comenzilor, ambalarea și livrarea sunt alta meserie.” (Florin Burculescu).
Problemele cu sistemele de irigație
Sistemele profesionale de irigație, cel puțin la fermierii mici, sunt aproape inexistente. Irigarea in primul rand și apoi toate procesele sine qua non pentru producția de legume sunt executate cu mașini rudimentare și greu de utilizat. ‘Este urgent sa investim în agricultură. In primul rand in sistemele de irigații, apoi într-un kit de supraviețuire a agricultorului, care să conțină cel puțin insecticide și îngrășăminte, in linii de sortare și ambalare. Nu e firesc să ajungem sa producem, in propria țară, legume mai scumpe decât cele din import, doar pentru că nu avem mașini. Au fost situații în care a ajuns mai repede ceapa verde din Polonia decât din România, pentru că fermierii noștri recoltează manual.”
Este cel mai bun moment să investim în agricultură
Cooperativa Tara Mea atrage atenția că România are un teren fertil, oameni dornici de muncă și o capacitate de producție enormă. Pe de altă parte, ne lipsesc aproape complet aparatura, sistemele de irigație, centrele de sortare, stocare și de ambalare, centralizarea. In această perioadă, țările din jur, spre exemplu Polonia, au înțeles și au investit enorm in agricultura. Prin urmare pot sa facă export. „Este cel mai oportun moment să investim în agricultura românească, măcar cât să asigurăm integral consumul propriu, pentru întreaga țară. Putem face asta. Teren exista, fermierii noștri sunt oameni muncitori, iar partea care lipsește din lanț – comenzile și distribuția – o vom asigura noi. Fermierii au nevoie de centre de colectare și de aparatura performanta că să poată face fata cerințelor hypermarketurilor.” (Florin Burculescu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here