Romania, cumparata de straini? Terenurile agricole, afacerea anului 2014

0
1101
terenuri-pamant

Agricultura este un domeniu extrem de profitabil, insa necesita timp si rabdare. Strainii stiu aceasta lectie si asteapta cu nerabdare sa o aplice la noi in tara. De la inceputul lui 2014, cetatenii europeni nu mai intampina piedici la achizitia terenului agricol din Romania, iar specialistii estimeaza ca vom asista la o crestere puternica a investitorilor pe acest segment.

Tratatul de aderare la UE obliga Romania sa liberalizeze piata terenurilor agricole pentru cetatenii Uniunii Europene. De la inceputul acestui an, cetatenii straini din comunitatea europeana nu mai intampina restrictii la achizitia terenurilor agricole, avand aceleasi drepturi ca si romanii. In contextul in care preturile de la noi din tara sunt chiar si de zece ori mai mici fata de cele din vestul Europei, numarul investitorilor interesati se anunta a fi ridicat. Va ajunge Romania o tara detinuta de straini?

„Strainii se pregatesc sa cumpere tot terenul agricol din Romania, in 2014. Riscam sa ne transformam intr-o tara care produce alimente pentru 80 milioane oameni, dar pe care trebuie sa le cumparam de la straini”, avertiza Elena Udrea, la sfarsitul anului trecut.

Cetatenii celor 28 state din Uniunea Europeana, precum si cei din Norvegia, Islanda, Liechtenstein si apatrizii cu domiciliul in aceste tari vor putea cumpara fara restrictii terenuri agricole in Romania
„Legea privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice” a fost adoptata de Parlament in decembrie, in ciuda criticilor
Presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului reexaminarea acestei legi si revizuirea unor aspecte legate de institutia care reglementeaza tranzactiile si de dreptul de preemptiune
Deocamdata, exista un vid legislativ, iar tranzactiile sunt „la liber” pentru toata lumea. Presedintele Basescu a refuzat sa promulge actul normativ, in timp ce legea veche, care le impunea strainilor anumite restrictii, nu se mai aplica de la inceputul acestui an.
Sute de mii de hectare de teren agricol si-au gasit proprietari straini, in ultimii ani

In timp ce romanii au fost interesati sa schimbe gospodaria de la tara pentru un apartament la oras sau sa gaseasca un loc de munca in strainatate, investitorii din afara granitelor au gasit tara in care un hectar de teren e mai ieftin decat un laptop performant de ultima generatie. Italieni, germani, danezi, arabi, spanioli, portughezi – strainii au cumparat masiv din suprafata agricola a Romaniei.

„Multe companii internationale au alocat fonduri impresionante achizitiei de suprafete mari de teren arabil din Romania. De ce? Pentru ca in alte tari (desi poate mai atractive), precum Germania sau Austria, nu mai pot fi gasite oferte similare. Totodata, pretul inca este mult mai mic fata de alte state europene, iar mana de lucru este mult mai ieftina decat in tarile din Occident, ceea ce se resimte ulterior in pret si in profit”, explica pentru IMOPEDIA.ro expertul austriac Christian Nowotny.

Numarul hectarelor de teren agricol necultivat a crescut alarmant, dupa 1989. La nivel national, circa 4,5 milioane de hectare au fost abandonate de proprietarii romani
in prezent, strainii detin 5% dintre terenurile agricole din Romania, respectiv 10% dintre terenurile cultivate
Odata cu liberalizarea achizitiilor pe acest segment, numarul proprietarilor straini va urca rapid

„Mai bine de 800.000 hectare de teren arabil apartin in prezent strainilor. Iar marile fonduri de investitii care au tintit terenurile agricole si-au cam impartit judetele. Din ce stiu, libanezii au in Calarasi mai bine de 20.000 hectare, englezii de la Spearhead International detin circa 18.000 hectare in Dolj si Teleorman, compania olandeza RaboFarm a cumparat peste 10.000 hectare in Giurgiu si tot asa. Iar odata ridicate barierele legislative, cu siguranta ca lucrurile nu se vor opri aici”, arata consultantul Cornel Neaga.

Pretul terenului agricol este atat de mic, incat bugetul marilor cumparatori nu este afectat de o astfel de investitie

intr-o lume in care organizatiile internationale avertizeaza constant ca productia de hrana trebuie sa creasca, investitiile in domeniul agriculturii sunt cu adevarat de viitor. Investitorii straini asteptau cu nerabdare liberalizarea acestui segment, iar in ultima vreme, se pare ca si romanii cu dare de mana au inceput sa observe potentialul acestei piete – cele mai cunoscute nume care au facut achizitii importante de teren agricol de-a lungul lui 2013 sunt Ioana Basescu si Elena Udrea.
„Terenul agricol are in continuare un pret atat de mic in Romania, incat cumparatorilor nici nu le pasa cat platesc. Costurile sunt mici, iar amortizarea investitiei se face in cativa ani. Productia este o idee mult mai buna decat vanzarea terenului, iar amortizarea investitiei se face cel mai rapid in agricultura, la momentul acesta”, considera Robert Dobrescu, reprezentant Nobila Casa Rasariteana.

Romania ar putea fi una dintre cele mai productive tari din Europa, deoarece are un potential agricol urias – ar putea hrani 80 milioane oameni, in timp ce circa 45% dintre romani inca locuiesc in mediul rural, iar aproape 30% dintre angajati lucreaza in agricultura. Cu toate acestea, statisticile Bancii Mondiale ne plaseaza pe un „onorabil” loc 12 in lume, la importul de produse agroalimentare. (Raluca Joita)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here