Noul ambasador al Republicii Macedonia de Nord în prima sa vizită la Palatul CCIB

0
1417

La 13 iunie a.c., dl. Iuliu Stocklosa, președintele Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a primit vizita E.S. Andrej Zhernovski, noul ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Macedonia de Nord în România. La întrevedere au participat, de asemenea, dl. Muarem Medjiti, consilier în cadrul Ambasadei, dna. Gabrila Iftene, director executiv și dl. Mircea Toader, șef serviciu Relații Internaționale la Camera București.

Președintele Iuliu Stocklosa a urat mult succes E.S. Andrej Zhernovski în activitatea recent începută de Șef al misiunii diplomatice a țării sale în România, subliniind disponibilitatea CCIB de a colabora cu Ambasada în scopul promovării schimburilor comerciale, cooperării economice, inclusiv investițiilor străine reciproce între mediile de afaceri din București și Macedonia de Nord.

”Ne amintim cu plăcere de expoziția Săptămâna produselor din Republica Macedonia de Nord, organizată în iunie 2019, la sediul nostru, în parteneriat cu Ambasada Dvs. inaugurarea căreia s-a făcut în prezența unor importanți demnitari din țara Dvs. și a omologilor din România. Expoziția s-a bucurat de un real succes fiind vizitată de numeroși reprezentanți ai mediului de afaceri din Bucureșei si nu numai, de oficiali din ministere și agenții guvernamentale, de membri ai corpului diplomatic acreditat în țara noastră și ne-am dori să repetăm un asemenea  eveniment” a declarat președintele CCIB.

La rândul său, E.S. Andrej Zhernovski a menționat ”România și Republica Macedonia de Nord au relații politice foarte bune, bazate pe apropierea geografică, tradiții, aparteneța ambelor state la NATO, precum și perspectiva aderării țării noastre, sperăm într-un viitor cât mai apropiat, la Uniunea Europeană din care țara Dvs este parte. Avem misiunea  să aducem și relațiile comercial-economice bilaterale la un nivel corespunzător dezvoltării economico-sociale a statelor noastre și vom sprijini realizarea  acestui deziderat”.

Cei doi interlocutori au agreat organizarea în parteneriat, posibil până la finele acesui an, a unui eveniment marca CCIB „Ziua Oportunităţilor de Afaceri” (ZOA Macedonia de Nord) dedicată promovării eficiente a domeniilor-cheie ale economiei nord macedonene şi a cadrului legal aplicabil comunităţii de afaceri şi investitorilor, care va permite identificarea unor companii și firme româneşti care doresc să opereze pe această piaţă sau să colaboreze cu parteneri din această țară.

În încheierea vizitei, oaspeții au vizitat Palatul CCIB și spațiile care eventual pot gazdui evenimente de promovare a colaborării bilaterale economice, culturale și în alte domenii.

Informații de background

Schimburile comerciale cu mărfuri dintre România și Macedonia de Nord din ultimii 3 ani, au înregistrat un vârf al volumului total (349 mil.Euro) și al exportului românesc (217 mil. Euro) în 2022. Deși în anul 2023 a avut loc o ușoară reducere atât a volumului total (342 mil. Euro) cât și exportul românesc (193 mil. Euro), importul din Macedonia de Nord a înregistrat o majorare cu 13 % atingând un volum record de 149 mil.Euro. În primul trimestru al acestui an volumul total al schimburilor comerciale bilaterale a atins 89 mil. Euro (+3,6% comparativ cu trimestrul 1-2023), din care exportul 47,5 mil. Euro, iar importul 41,5 mil Euro (+8,8%).

Biroul de Presă al CCIB

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here