Romania a pierdut 10,3 miliarde euro din TVA necolectat, in 2011

0
925

Romania a pierdut 10,3 miliarde de euro in 2011 din TVA necolectat, reprezentand diferenta dintre veniturile teoretice si cele inregistrate de stat, si ocupa prima pozitie in randul statelor UE dupa ponderea acestor sume in PIB, potrivit unui document al Comisiei Europene obtinut de Le Monde.

Romania, Grecia si Letonia sunt tarile cu cele mai mari pierderi din TVA neincasat raportate la PIB, scrie cotidianul francez Le Monde . Grecia a pierdut 9,8 miliarde de euro in 2011, iar Letonia 1 miliard de euro.

In cazul Romaniei, veniturile neincasate se situeaza la 7,86% din PIB de 131,3 miliarde de euro aferent anului 2011, in timp ce in Grecia reprezinta 4,7% din PIB de 208,5 miliarde de euro.

La nivelul UE, sumele neincasate totalizeaza circa 193 de miliarde de euro, reprezentand 1,5% din PIB de 12.669 miliarde de euro al Uniunii in anul 2011.

Cele mai mari pierderi, in functie de valoare, sunt inregistrate de marile economii ale UE. Italia are pierderi de 36,1 miliarde de euro (2,3 % din PIB), Franta de 32,2 miliarde de euro (1,6%), Germania de 27 miliarde de euro (1%), Marea Britanie de 19,5 miliarde de euro (1,1%) si Spania de 15,2 miliarde de euro (1,45%).

Romania se situeaza imediat dupa cele mai mari cinci economii UE in privinta valorii TVA necolectat, dupa Spania. in timp ce Romania a avut in 2011 un PIB de 131,3 miliarde de euro, economia Spaniei a totalizat 1.046,3 miliarde de euro.

in vara anului 2010, Guvernul de la Bucuresti a decis sa creasca TVA de la 19% la 24%.

in Polonia, guvernul nu a reusit sa colecteze TVA de 5,4 miliarde de euro (1,45% din PIB), in timp ce in Cehia suma neincasata se ridica la 4,2 miliarde de euro (2,7% din PIB), in Ungaria la 3,7 miliarde de euro (3,7% din PIB), iar in Bulgaria la 600 milioane de euro (1,56% din PIB), arata datele obtinute de Le Monde.

tarile cu cele mai reduse sume necolectate la buget sunt Bulgaria si Luxembourg, ambele cate 600 de milioane de euro, respectiv Estonia si Slovenia, cu cate 300 de milioane de euro.

Pierderile bugetare rezultate din neincasarea TVA sunt cauzate in Franta, la fel ca in restul Europei, de fraude, efectele crizei, precum si de politicile companiilor de optimizare a taxelor platite.

Documentul obtinut de Le Monde ar urma sa fie publicat de Comisie pana la sfarsitul saptamanii, dupa o amanare de doua luni, determinata de rezervele unor tari, intre care Franta, Italia si Germania, surprinse de nivelul ridicat al presupuselor pierderi din necolectarea TVA.

Valoarea foarte mare a sumelor neincasate prezentate in raport a determinat mai multe state sa conteste rezultatele si metodologia folosita la efectuarea studiului, scrie Le Monde.

„Treaba nu a fost facuta serios. Comisia renunta la serviciile celor care au realizat studiul, care in opinia noastra nu au facut o treaba buna, dar sustine concluziile”, a afirmat un oficial francez.

Comisarul european pentru Impozitare, Algirdas Semeta, se va folosi de studiu pentru a combate fenomenul, considerat inacceptabil de Bruxelles, potrivit publicatei franceze. in opinia Comisiei, rezultatul analizei ar trebui sa incurajeze mai multe state sa lupte impotriva fraudei si sa simplifice taxarea consumului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here