ROMANIA A IESIT DIN RECESIUNE. PIB a crescut cu 0,6% in trimestrul I

0
634
pusculita-melc

pusculita-melcProdusul Intern Brut a crescut cu 0,6% in primul trimestru, fata de ultimelele trei luni ale anului trecut, astfel ca Romania a iesit tehnic din recesiune dupa doi ani si jumatate, potrivit primelor estimari anuntate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

Fata de trimestrul corespunzator din 2010, PIB a urcat cu 1,6% in serie bruta si cu 0,3% in serie ajustata sezonier.

Pentru ca o economie sa iasa tehnic din recesiune este nevoie ca PIB sa creasca in doua trimestre consecutiv. in trimestrul patru din 2010, fata de precedentele trei luni, PIB a inregistrat o crestere usoara, de 0,1%.

Toate estimarile analistilor privind evolutia economiei din primul trimestru aratau ca Romania a iesit tehnic din recesiune la finele primului trimestru, insa prognozele acestora au variat semnificativ, intre 0,1% si 1,1%.

Presedintele Traian Basescu a anuntat inca de sambata ca datele provizorii „indreptatesc” o crestere economica in intervalul 0,4-0,6%, fata de trimestrul anterior. El a precizat atunci ca acest lucru inseamna „iesirea din recesiune, nu din criza”.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea PIB fata de precedentele trei luni cu 0,1%.

De atunci, PIB a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea de 0,9% in trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% in trimestrul doi al anului trecut si cresterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.

Economia Romaniei a scazut anul trecut cu 1,3%. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here