Romania a fost asemuita, de catre seful misiunii FMI in Romania, drept o nava iesita din furtuna, reparata. Afla care sunt preconizarile unei eventuale cresteri salariale!

0
802
fmi-euro

fmi-euroSeful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, luni, ca Romania este din nou pe calea pozitiva, dar ca urmeaza alte provocari, fiind ca o nava iesita dintr-o furtuna, reparata, dar in zare se vede alta furtuna si este nevoie de conditiile necesare pentru a trece prin ea.

Potrivit lui Franks, „sunt nori deasupra Europei” iar Romania trebuie sa navigheze prin aceste ape”.

seful FMI in Romania a spus ca sunt si vesti bune si vesti proaste privind viitorul.

„S-a reintors cresterea economica, avem patru trimestre consecutive de crestere economica, se pare ca si ultimul trimestru din 2011 va reprezenta o crestere economica de 2,5%, mai mult decat estimasem si ne asteptam ca si in 2012 sa fie o crestere pozitiva. O veste proasta este insa ca aceasta crestere este insuficienta pentru a imbunatati standardul de viata al romanilor. 1,5 sau 2,5% este mai bine decat nimic, dar nu este suficient. Este nevoie de o crestere suplimentara”, a subliniat Franks.in ceea ce priveste salariul minim, seful FMI a spus ca daca acesta va creste automat angajatorii vor face mai putine angajari, iar angajarile trebuie incurajate, astfel incat trebuie gasit un echilibru.

In opinia sefului FMI in Romania sunt inca probleme foarte mari care impiedica cresterea, pentru revenire. Astfel, locurile de munca sunt insuficiente fata de nevoile romanilor, fiind inregistrate foarte mari probleme in domeniul tinerilor si a celor mai in varsta.

Franks a sustinut ca in Romania este nevoie de politici care sa genereze crestere economica si majorare de salarii, fiind necesara o imbunatatire a sistemului de invatamant.

In acelasi timp Jeffrey Franks a spus ca se prefigureaza probleme in zona euro, chiar daca „suntem in drum spre iesirea din recesiune”. Instabilitatea pietei financiare „se traduce in pedepse severe” pentru tarile Uniunii Europene, iar Romania trebuie sa evite aceste politici economice instabile.

De asemenea, Jeffrey Franks a apreciat ca Romania ar trebui sa redirectioneze fondurile din domeniul asistentei sociale doar catre cei saraci si sa se concentreze pe cei care au intr-adevar nevoie.

Cu privire la pilonul II de pensii oficialul FMI a sustinut ca acesta contribuie la deficit, insa pe termen lung investitia in pensia privata reprezinta locuri de munca. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here