Ritli Ladislau este noul ministru al Sanatatii. Vezi cum si-a incheiat juramantul si de ce a fost primit fara sampanie

0
682
guvern-cladire

guvern-cladireRitli Ladislau a depus, miercuri seara, la Cotroceni, juramantul de investitura in functia de ministru al Sanatatii, rostind la sfarsit si cateva cuvinte in limba maghiara, la eveniment fiind prezenti premierul, presedintele Camerei, reprezentanti ai Guvernului, precum si presedintele CNAS.

Noul ministru al Sanatatii, Ritli Ladislau, a rostit, miercuri, la ceremonia desfasurata la Palatul Cotroceni, ultima parte a juramantului de investitura – „Asa sa-mi ajute Dumnezeu!” – atat in limba romana, cat si in limba maghiara.

„Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Asa sa-mi ajute Dumnezeu! Isten engem úgy segéljen!”, a spus Ritli Ladislau.

Dupa depunerea juramantului in fata sefului statului, noul ministru al Sanatatii a dat mana cu acesta.

In finalul ceremoniei, presedintele Traian Basescu a avut o scurta interventie, spunandu-i noului ministru al Sanatatii ca spera sa inteleaga ceea ce predecesorul nu a inteles, ca nu se pot da alti bani la sanatate pana nu se inchid robinetele prin care se scurg bani spre ale directii, nu spre bolnavi.

„Nu am sa spun nimic in afara a ceea ce am discutat inainte de investirea dumneavoastra. Vreau sa stiti ca dau o atentie deosebita evolutiilor reformei in sistemul de sanatate. Vreau sa intelegeti ceea ce precedesorul dumneavoastra nu a inteles, ca nu se pot da alti bani la sanatate pana cand nu inchidem robinetele prin care se scurg bani de la sanatate , dar nu inspre bolnavi, ci inspre alte directii. Va doresc mult succes in indeplinirea mandatului”, a spus Traian Basescu.

La finalul discursului, seful statului a anuntat ca ceremonia s-a incheiat.

„Ceremonia s-a incheiat, sampanie nu avem… austeritate”, a punctat Basescu.

La eveniment au fost prezenti premierul Emil Boc, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, ministri, consilieri din cadrul Administratiei Prezidentiale, dar si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta.

Seful statului a semnat, vineri, la propunea premierului, decretul de numire a lui Ritli Ladislau in functia de ministru al Sanatatii.

Premierul Emil Boc a anuntat ca noul ministru urmeaza sa coordoneze si activitatea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dar aceasta isi va pastra calitatea de ordonator de credite.

„A fost practic propunerea colegilor de la UDMR, pe care am aprobat-o si am inaintat-o presedintelui Romaniei. Cuvantul de ordine pentru noul ministru al Sanatatii este continuarea reformei in Sanatate si aplicarea masurilor de reforma convenite cu Comisia Europeana si FMI. Aceste masuri vizeaza elaborarea, adoptarea si implementarea pachetului de servicii minimale, adoptarea taxei clawback si implementarea cardului national de sanatate, prescriptiei electronice si a fisei electronice a pacientului, precum si impunerea genericelor ca mod general de utilizare a medicamentelor”, a declarat miercuri premierul Emil Boc.

El i-a multumit fostului ministru al Sanatatii Cseke Attila pentru masurile de reforma luate in domeniu.

Boc a aratat ca prin trecerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in coordonarea noului ministru se va realiza o mai buna corelare a politicilor intre Ministerul Sanatatii si CNAS.

„Prin acest element am dorit sa asiguram functionalitatea sistemului si coordonarea de catre Ministerul Sanatatii, dar cu pastrarea calitatii de ordonator de credite de catre CNAS. Va functiona mai bine corelarea acestor politici”, a afirmat primul ministru.

Vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely a precizat, pentru MEDIAFAX, ca noul statut al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, de institutie coordonata de Ministerul Sanatatii, va fi reglementat de Guvern printr-o ordonanta de urgenta.

UDMR a anuntat, miercuri, ca l-a propus pe Ritli Ladislau pentru functia de ministru al Sanatatii, precizand ca impreuna cu PDL s-a ajuns la un consens, respectiv ca CNAS sa fie „coordonata” de Ministerul Sanatatii.

Ritli Ladislau il inlocuieste in functie pe Cseke Attila, care a demisionat pentru ca Ministerul Sanatatii nu a primit banii ceruti la rectificarea bugetara. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here