Rezultatele oficiale ale alegerilor din Bulgaria: Rosen Plevneliev, noul presedinte al tarii

0
609

Candidatul premierului conservator bulgar Boiko Borisov, Rosen Plevneliev, a fost ales presedinte al republicii duminica, obtinand 52,5 la suta in cel de-al doilea tur de scrutin, potrivit primelor rezultate oficiale provizorii.

Conform rezultatelor comunicate de Comisia electorala dupa numararea a 98 la suta din buletinele de vot, Rosen Plevneliev obtine 52,5 la suta din sufragii, iar rivalul sau socialist, Ivailo Kalfin, 47,4 la suta.

Presedintele in exercitiu, Gheorghi Parvanov, provenit din Partidul Socialist, nu a mai putut candida dupa doua mandate succesive in functia de sef al statului.

Presedintele bulgar are in principal prerogative de reprezentare si este considerat drept autoritate morala, astfel ca scrutinul a avut valoare de test pentru premierul Boiko Borisov, confruntat cu dificultatile economice ale tarii, cea mai saraca din Uniunea Europeana.

in plus, el este sub presiunea permanenta a Bruxellesului pentru mai multa eficacitate in fata coruptiei si criminalitatii.

Victoria partidului sau GERB la prezidentialele si municipalele de duminica intervine la jumatatea mandatului Guvernului, la mai putin de doi ani pana la urmatoarele legislative.

Aceste alegeri au generat din nou suspiciuni de manipulare, inclusiv traditionala practica bulgara a „cumpararii voturilor”, in special in randul minoritatii rome.

Duminica, politia a arestat mai multe persoane in provincie, prinse in timp ce ofereau bani alegatorilor. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here