RETROSPECTIVA FESTIVALULUI INTERNATIONAL AL ARTELOR SPECTACOLULUI MUZICAL „VIATA E FRUMOASA!” 7 – 17 NOIEMBRIE 2013 Bucuresti, editia a VI-a

0
1093

Unul dintre evenimentele majore ale anului, Festivalul International al Artelor Spectacolului Muzical „Viata e frumoasa!” s-a incheiat aseara, dupa ce, timp de 11 zile, publicul bucurestean s-a bucurat de spectacole provocatoare, concerte numeroase si variate ca gen, recitaluri, debuturi, dar si evenimente conexe (expozitii, lansari de carte, proiectii si emisiuni on-air).

Chiar daca cea de-a sasea editie a festivalului organizat de Teatrul de Opereta si Musical „Ion Dacian” a fost conditionata de contextul financiar dificil, organizatorii festivalului au pastrat standardul inalt de calitate cu care si-au obisnuit publicul de la editiile precedente. Astfel, Festivalul International al Artelor Spectacolului Muzical „Viata e frumoasa!”, desfasurat in perioada 7 – 17 noiembrie, a inclus peste 50 de evenimente care au avut loc in 13 locatii diferite printre care Opera Nationala Bucuresti, Grand Cinema Digiplex din Baneasa Shopping City, Centrul Cultural „Ion Manu” din Otopeni, Godot Cafe-Teatru, Teatrul Metropolis, Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul Studentesc „Podul”, Biblioteca Nationala a Romaniei, biserici si spatii de ateliere si intalniri. in total, aproximativ 15.000 de spectatori i-au aplaudat pe cei 300 de artisti romani si cei aproape 200 de invitati straini din cele noua tari prezente la aceasta editie a festivalului: Spania, Lituania, Georgia, Grecia, Italia, Rusia, Suedia, Bulgaria si Romania.

Si din punct de vedere al spectacolelor si concertelor prezentate in premiera in Romania, Festivalul a oferit spectatorilor sai intalniri memorabile concretizate in evenimente precum concertul sustinut de interpreta de flamenco Concha Buika, spectacolele de teatru-dans „Carmen” (Teatrul Muzical si Dramatic Tbilisi, Georgia) sau „Nunta insangerata” (Teatrul Muzical de Stat Klaipeda, Lituania) sau recitalul de lieduri sustinut de soprana Sonia Theodoridou (Grecia). Tot in cadrul festivalului „Viata e frumoasa!” au fost prezentate evenimente aparte care au purtat, intr-un fel sau altul, semnatura unor nume importante din domeniul artelor spectacolului muzical precum Viktoria Tolstoy, Gigi Caciuleanu, Dragos Galgotiu, Alfredo Pascu, Alexandra Coman sau Mioara Manea-Arvunescu.

Invitatii speciali ai editiei din 2013 au fost membrii Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards, coordonati de Thomas Richards si Mario Biagini, care au sustinut doua ateliere si o conferinta destinata tinerilor profesionisti din domeniul artelor spectacolului muzical, dar si un numar de sase spectacole care au adus in prim plan relatia aproape senzoriala dintre artist si spectatorul sau.

„Initiat cu scopul de a aduce mai aproape de publicul din Romania diferitele forme de manifestare ale spectacolului muzical, festivalul „Viata e frumoasa!” traseaza, cu fiecare editie, noi contururi ale unei forme artistice aflate la intersectia dintre teatru, muzica, dans si film, forma ce se constituie in limbajul universal al imaginatiei si al bunei-dispozitii. Desi desfasurata pe fundalul unor tensiuni economice greu de ignorat, editia de anul acesta a mentinut tonusul specific unei sarbatori a muzicii autentice, oferind publicului un program care a inclus artisti renumiti din sfera artelor spectacolului muzical-teatral din Romania si din strainatate. Astfel, a continuat traditia de a le oferi locuitorilor Capitalei, in luna noiembrie a fiecarui an, 11 zile mai senine, gratie energiei molipsitoare a spectacolului muzical.”

Razvan Ioan Dinca – Director General al Festivalului
Alina Moldovan – Director Artistic al Festivalului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here