Ancheta privind activitatea CEC Bank a trecut de plenul Senatului

0
1088
senat

Plenul Senatului a aprobat, luni, initierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC – Bank S.A de catre Comisia pentru buget-finante. Propunerea transmisa plenului de Biroul Permanent a intrunit 102 voturi „pentru”, 13 voturi „impotriva” si cinci abtineri, anunta Mediafax.

Hotararea privind incuviintarea desfasurarii unei anchete parlamentare de catre aceasta comisie permanenta, adoptata in baza articolului 67 din Constitutie si ale articolului 76 din Regulamentul Senatului, prevede ca scopul si obiectivele anchetei sunt „clarificarea aspectelor privind conformitatea activitatii CEC Bank S.A cu regulile din Statutul si regulamentele proprii, precum si in raport cu reglementarile de supraveghere si prudentialitate”.

Potrivit hotararii, concluziile comisiei vor fi cuprinse intr-un raport ce va fi prezentat Biroului Permanent pana la data de 18 decembrie.

Blaga, despre subcomisia privind CEC Bank: inca o actiune politicianista a USL. PDL nu participa

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, ca infiintarea unei subcomisii care sa verifice activitatea de la CEC Bank este „inca o actiune politicianista a USL” si a precizat ca PDL nu va participa la aceasta.

„Dupa cate stiu eu, in Romania, de activitatea bancara se ocupa Banca Nationala, astfel incat e clar, e inca o actiune politicianista a USL. Noi am spus ca nu vom participa la niciun fel de comisie pe care dansii vor sa o infiinteze de modul de retrocedare a pamanturilor in Ardeal, sa o faca in toata tara si atunci mergem sau pe alte comisii in care doreau sa implice justitia la un moment dat in anumite dispute politice. Deci sunt acte politicianiste, (ei – n.r.) doresc sa plateasca polite, nimic in plus, era de asteptat aceasta pozitie a lor”, a precizat Blaga, raspunzand la o intrebare pe aceasta tema.

El a spus ca niciun democrat-liberal nu va participa in subcomisia parlamentara care ar urma sa verifice activitatea de la CEC.

Ilie Sarbu: Subcomisia privind CEC Bank va verifica acordarea creditului fiicei presedintelui

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a declarat, luni, ca s-a luat decizia infiintarii unei subcomisii, in cadrul Comisiei de buget-finante, care se va ocupa de creditul acordat de CEC Bank fiicei presedintelui Traian Basescu.

Sarbu a mentionat ca nu va exista un vot in plen privind infiintarea acestei comisii de ancheta, intrucat aceasta este subcomisie, in cadrul Comisiei de buget-finante si ca raportul va fi transmis Biroului Permanent al Senatului.

„S-a cerut verificarea activitatii CEC, fiindca au aparut probleme si in judete”, a sustinut Ilie Sarbu.

El a mentionat ca Parlamentul nu are niciun fel de restrictii in verificarea unei institutii a statului, pentru ca reprezinta vointa poporului, astfel ca rezultatul anchetei comisiei va fi transmis organelor abilitate, de cercetare penala.

„Nu exista o institutie in Romania sa nu se supuna vointei suverane a poporului, ori Parlamentul este vointa suverana a poporului”, a spus Sarbu.

Ilie Sarbu a spus ca obiectul subcomisiei de ancheta va fi sa se verifice daca acest credit a fost dat in mod corect, daca dobanda a fost una corecta.

Vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) a declarat, dupa sedinta Biroului permanent de luni, ca decizia de infiintare a acestei subcomisii a fost luata de Biroul Permanent in urma unei solicitari adresate de Comisia buget, finante, activitate bancara si piata de capital.

Dumitrescu a mai spus ca acest demers a fost facut in baza articolului 76 din Regulamentul Senatului, care prevede ca o comisie de specialitate se poate sesiza si poate organiza astfel de anchete „daca ele fac parte din obiectul de activitate materiala pe care il are comisia respectiva”.

„A fost luata in discutie o solicitare din partea Comisiei de buget, finante, activitate bancara si piata de capital cu privire la infiintarea unei subcomisii de ancheta in cadrul comisiei de specialitate, conform articolului 76 din Regulament, care prevede ca o comisie de specialitate se poate sesiza si poate organiza astfel de anchete daca ele fac parte din obiectul de activitate materiala pe care il are comisia respectiva. Este vorba despre o comisie care va avea in vedere si ca obiectiv clarificarea aspectelor privind conformitatea activitatii bancii CEC cu regulile procedurale prevazute in Statut si in regulamentele proprii, precum si in raport cu reglementarile de supraveghere si prudentialitate”, a declarat Dumitrescu.

El a precizat ca raportul subcomisiei va fi depus si va fi prezentat plenului pana la data de 18 decembrie.

Surse parlamentare au declarat anterior agentiei MEDIAFAX ca Biroul permanent al Senatului a decis, luni, infiintarea unei subcomisii in cadrul Comisiei pentru buget, finante care sa ancheteze activitatea CEC Bank, dupa scandalul creditului acordat fiicei presedintelui Traian Basescu.

Decizia a fost luata cu 10 voturi „pentru”, doua abtineri si un vot „impotriva”, au precizat sursele citate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here