Reprezentantul FMI nu sustine reglementarea creditelor vechi pentru Romania. Cum comentezi?

0
499
grafic_scadere

grafic_scadereOficialii FMI sunt ingrijorati in privinta aplicarii directivei Comisiei Europene privind creditele populatiei si la contractele aflate in derulare, intrucat ar putea duce la aparitia unor „efecte negative pentru Romania”, si au cerut reprezentantilor ANPC sa gaseasca o solutie.

 

„Suntem ingrijorati de aplicarea retroactiva a prevederilor Directivei Europene (48/CE/2008 – n.r.). Am cerut sa se gandeasca aplicarea numai pentru contractele noi, intrucat la utilizarea pentru vechile contracte exista riscuri pentru economie si efecte negative pentru Romania. Suntem optimisti ca vom gasi o solutie. Presedintele ANPC a inteles problema si a aratat ca va continua sa poarte discutii cu Guvernul si Parlamentul”, a spus seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, dupa o intalnire la sediul ANPC, citat de MEDIAFAX.

El considera ca trebuie imbunatatita protectia consumatorului in Romania, in special in domeniul financiar.

In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Totusi, ANPC a extins prevederile directivei europene astfel incat noile reglementari sa se aplice si contractelor de creditare aflate in vigoare, ceea ce a obligat bancile sa modifice circa 8 milioane de contracte incheiate cu clientii.(Sursa: Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here