Aproximativ 400 de sindicalisti din penitenciare participa la mitingul si marsul de miercuri

0
709
protest_nemultumiri

protest_nemultumiriAproximativ 400 de sindicalisti de la Federatia Sindicatelor din ANP participa la mitingul si marsul organizate in Capitala, miercuri, in ziua votarii motiunii de cenzura, iar de marti aproape 12.000 de angajati din penitenciare poarta banderole negre pe brat, intrand „in doliu” pe termen nelimitat.

 

Sindicalistii din penitenciare – ofiteri, agenti si personal civil – cer demiterea Guvernului Boc si fac apel la parlamentari sa isi faca datoria si „sa asculte vocea celor peste 80.000 de romani care vor protesta in strada”, se arata intr-un comunicat de marti al Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP).

„Parlamentul va trebui sa respecte dorinta milioanelor de romani care repudiaza acest Guvern. Guvernul Boc este un pericol pentru Romania. Acest Guvern trebuie sa fie demis imediat. Salariile au scazut dincolo de limita suportabila, iar Guvernul planuiestie alte reduceri, in vreme ce masurile de stimulare a economiei sunt un esec. Personalul din penitenciare a pierdut o treime din salariu prin legi injuste si prost croite. Este prea mult. Deja, peste 50% din personal se afla in incapacitate de plata si nu cerem nimic mai mult decat echitate. Salarizarea trebuie sa corespunda riscurilor profesionale”, a spus presedintele FSANP, Sorin Dumitrascu, citat de MEDIAFAX.

De asemenea, sindicalistii FSANP se solidarizeaza cu actiunile de protest ale Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP) si, incepand de marti, intra „in doliu” pe termen nelimitat. Acestia vor purta banderole negre pe brat, acuzand Guvernul ca „a ucis statul de drept, economia nationala si administratia publica”.

Sindicalistii din FSANP cer mentinerea sistemului de pensii pentru personalul din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, precizand, totodata, ca pensiile speciale pentru personalul din penitenciare au fost eliminate „prin frauda”.

„In vreme ce in toata Europa militarii, politistii si personalul din penitenciare beneficiaza de conditii speciale de pensionare, in Romania, Guvernul considera ca un om poate sa lucreze intr-un penitenciar dupa varsta de 55 de ani. Este imposibil si este inuman”, a mai spus Dumitrascu.

Sindicalistii mai cer plata orelor suplimentare facute de angajatii din penitenciare, in conditiile in care sunt 3.000 de posturi vacante in sistemul penitenciar, iar salariatii trebuie sa suplineasca acest deficit. Acestia mai reclama conditiile din penitenciare, sustinand ca majoritatea centrelor de detentie „se prabusesc din lipsa reparatiilor si a investitiilor, iar bani pentru logistica si dotari nu exista”, titreaza MEDIAFAX.

Aproximativ 8.000 de membri ai SNLP din 40 de penitenciare poarta, de marti dimineata, banderole negre pe brat, in semn de protest fata de Legea pensiilor, Codul Muncii, Legea salarizarii si diminuarea salariilor din sectorul bugetar.

De asemenea, la mitingul si marsul din Capitala organizat de confederatiile sindicale, SNLP participa cu 1.000 de membri, care vor veni la protest imbracati in uniforme.

Sindicalistii sustin ca intra in doliu pentru ca le-au fost anulate unele drepturi salariale si la pensie, pentru neplata orelor suplimentare, pentru respect profesional, pentru drepturi castigate in instanta, dar neacordate, dar si pentru un „dialog social mort” si drepturi sindicale.

SNLP a mai anuntat ca va depune 8.000 de actiuni in instanta pentru a cere anularea reducerilor salariale.

Motiunea de cenzura initiata de opozitie va fi dezbatuta si votata miercuri, cu incepere de la ora 11.00.

In aceeasi zi, aproximativ 80.000 de sindicalisti din toate cele cinci confederatii sunt asteptati sa participe la un miting de protest in fata Guvernului si la un mars spre Palatul Parlamentului, unde vor astepta rezultatul votului la motiunea de cenzura.

Sindicalistii se vor aduna intre orele 7.30 si 9.00, dupa care vor pleca spre Piata Victoriei, unde la ora 10.00 va incepe mitingul. O ora mai tarziu, sindicalistii vor pleca in mars pe traseul Bulevardul Magheru – Piata Unirii – Piata Constitutiei, unde vor ramane pana aproximativ la ora 17.30.(Sursa: Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here