RE/MAX: Programul Prima Casa a afectat piata chiriilor

0
576

Conform RE/MAX, lider mondial in real-estate si franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment, cele mai importante aspecte de care tin cont romanii atunci cat cauta sa inchirieze o locuinta sunt pretul, locatia si calitatea spatiului.

„Daca pentru viitorii chiriasi pretul, locatia si calitatea sau dotarile spatiului sunt cele mai importante aspecte in procesul de selectie a unei locuinte, in cazul proprietarilor, pe langa pret, conteaza foarte mult personalitatea viitorului chirias, dar si garantia pe care acesta trebuie sa o achite”, a declarat Razvan Cuc, Director Regional RE/MAX Romania.

Cu toate acestea, reprezentantul companiei a subliniat ca, atat chiriasii, cat si proprietarii, nu tin cont de anumite aspecte foarte importante in acest proces. Astfel, una dintre cele mai frecvente greseli intalnite este reprezentata de redactarea contractelor de inchiriere, respectiv clauzele pe care ar trebui sa le prevada precum garantia, un aviz privind predarea – primirea imobilului, eventualele compensari, penalitati sau daune, conditiile privind incetarea contractului si plata consumului de utilitati.

De asemenea, o greseala frecventa este si intermedierea directa, fara a se apela la un agent imobiliar. Asfel, atat proprietarii, cat si chiriasii, sunt de parere ca detin suficiente competente pentru a negocia cat mai eficient si pentu a obtine cele mai bune conditii.

„Din pacate insa, acestia se expun unui risc ridicat de a intampina neplaceri atunci cand aleg sa inchirieze un imobil fara ajutorul unui agent imobiliar. Astfel, de foarte multe ori, pagubele suferite de o inchiriere cu probleme, pot fi exponential mai mari comparativ cu acel comision solicitat de un agent imobiliar”, a mai spus Razvan Cuc, subliniind ca un specialist solicita un comision care se situeaza intre 50 si 100% din valoarea primei chirii.

Garsonierele si apartamentele de 2 camere, cele mai cautate

Cand vine vorba de cele mai multe cautate locuinte de catre chiriasi dar si despre cele care, deopotriva, sunt oferite spre inchiriere, analiza RE/MAX Romania arata ca, in intreaga tara, garsonierele si apartamentele de doua camere sunt pe principalele pozitii.

In ceea ce priveste evolutia pietei inchirierilor, Razvan Cuc a subliniat ca ultimii ani au adus o corectare usoara a preturilor, in cea mai mare parte a oraselor importante din tara observandu-se o scadere usoara, de cateva procente.

„Un impact puternic in evolutia preturilor la chirii , dar si a volumelor de imobile inchiriate a fost determiniat si de programul Prima Casa”, a mai spus reprezentantul RE/MAX Romania. Acesta a subliniat ca imediat ce devin eligibili din punct de vedere financiar, foarte multi chiriasi aleg sa acceseze programul si sa isi cumpere propria locuinta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here