Relatiile romano-irakiene sunt din ce in ce mai stranse – Conferinta ”Irakul – Trecut si Prezent”, sustinuta de Excelenta Sa MOHAMMED SAEED AL SHAKARCHI –Ambasadorul Irakului.

0
679
conferinta-irak-1

conferinta-irak-1Luni, 12 martie 2012, Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica a organizat, cu ocazia implinirii a 90 de ani de relatii politice intre Romania si Irak, Conferinta ”Irakul – Trecut si Prezent”, sustinuta de Excelenta Sa MOHAMMED SAEED AL SHAKARCHI –Ambasadorul Irakului.

Intre Romania si Irak exista relatii la cel mai inalt nivel, inca din perioada interbelica. Astfel, in 1922 (la un an de la proclamarea Independentei Irakului – 1921), Regele Ferdinand I al Romaniei a adresat un mesaj Regelui Faisal I al Irakului, exprimandu-si dorinta dezvoltarii relatiilor politice, diplomatice si economice intre cele doua tari. Se poate spune ca, prin acest mesaj, Romania a fost printre primele tari europene ce au recunoscut independenta noului stat irakian.

 

conferinta-irak-2Desi relatiile diplomatice au fost formalizate abia in 1959, aceasta prima luare de contact a stabilit bazele unor relatii politice de succes ce depasesc o istorie de 90 de ani.
Totodata, in anul 2012 se mai marcheaza 25 de ani de la ultima conferinta publica dedicata Irakului (care a avut loc in 1987), reluarea in acest an a acestor conferinte, la initiativa Ambasadei Irakului, fiind un nou moment important in relatia bilaterala.
conferinta-irak-3Acest an mai marcheaza si implinirea a 30 de ani de la varful relatiilor economice bilaterale, anul 1982 cand volumul comertului bilateral a depasit suma de 386 de milioane de dolari (peste 800 de milioane de dolari la cursul actual) dand un semnal al viabilitatii relatiei economice bilaterale.
Cu ocazia Conferintei ”Irakul – Trecut si Prezent”, Excelenta Sa MOHAMMED SAEED AL SHAKARCHI – Ambasadorul Irakului a fost votat in unanimitate drept cel mai bun a ambasador aflat la post in Romania pentru anul 2011 ca urmare a actiunilor derulate in anul trecut precum vizita de succes a ministrului Afacerilor Externe al Irakului si pregatirea vizitei de stat a Presedintelui Irakului in 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here