Trei mii de sindicalisti vor iesi in strada, nemultumiti de disponibilizarile din Posta Romana

0
692
miting-posta-romana-disponibilizari

miting-posta-romana-disponibilizariPresedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, ameninta ca in doua saptamani peste trei mii de sindicalisti vor iesi in strada, nemultumiti de disponibilizarile din Posta Romana, care nu duc la o modernizare a companiei, precizand ca problema a fost discutata, vineri, si cu delegatia FMI.

Dumitru Costin a spus ca la discutiile cu delegatia FMI sindicalistii au amintit problema privind neaplicarea masurilor concrete de reintegrare pe piata muncii a celor disponibilizati din companiile de stat.

Sindicalistii au dat ca exemplu situatia angajatilor de la CFR si a celor din Posta Romana.

„Nu se discuta despre modernizare, doar despre disponibilizari, astfel ca peste doua saptamani trei mii de oameni ies in strada pentru a protesta fata de acest fals pas de restructurare”, a spus Costin.

Potrivit liderului BNS, reprezentantii FMI le-au dat dreptate in ceea ce priveste faptul ca Guvernul nu se gandeste la programe coerente de modernizare. Sindicalistii au spus ca in ceea ce priveste CFR, guvernantii au distrus toate companiile si le-au adus intr-o situatie fara iesire, desi cu ani in urma puteau face ceva pentru a le salva, la fel cum pot face acum pentru Posta Romana.

Costin a precizat ca doar disponibilizarile nu rezolva problema, ci amana la nesfarsit luarea unor solutii concrete.

„Am constatat si noi si FMI ca exista o tendinta de amanare a modernizarii companiilor de stat”, a mai spus liderul BNS.

O misiune comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale este prezenta incepand de miercuri la Bucuresti pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, reprezentantii institutiilor internationale urmand sa analizele modul in care au fost indeplinite reformele in prima jumatate a acestui an. Misiunea isi va incheia vizita pe 1 august, cand vor fi prezentate concluziile intr-o conferinta de presa.

Oficialii institutiilor internationale s-au intalnit, vineri, cu reprezentanti ai sindicatelor.

Posta Romana va continua reorganizarea retelei, prin desfiintarea a 450 de subunitati, operatiunea implicand restructurarea a 1.400 de posturi, in acest an fiind deja desfiintate 900 de unitati de profil, reteaua ajungand la 6.100 de oficii.

in noua etapa a reorganizarii retelei sunt incluse 402 subunitati si 47 de oficii postale rural mecanizate (specializate in prelucrarea trimiterilor din mediul rural), anunta, in 12 iulie, compania de stat.

Directorul general al companiei, Dan Neagoe, declara intr-o conferinta de presa ca in urma celei de-a doua etape a restructurarii unele posturi vor fi defiintate, iar personalul redistribuit in alte unitati ale companiei, precum societatea bancara sau cea de asigurare pe care Posta Romana si-a propus sa le infiinteze.

El adauga ca eventualele concedieri vor fi stabilite in urma unei analize. „Vom vedea daca vor fi si oameni implicati in aceasta restructurare”, a spus atunci Neagoe.

Guvernul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International ca va desfiinta cel putin 70 posturi administrative si va reduce numarul de oficii postale cu mai mult de 900 unitati pana la sfarsitul lunii iulie.

Actionarii Postei Romane, cel mai mare operator de profil, sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital. (Mediafax)

 

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here