Recensamantul populatiei si locuintelor – Ministerul Administratiei si Internelor: Colectarea CNP-ului este stipulata prin lege

0
753
grup-de-oameni

grup-de-oameniMinisterul Administratiei si Internelor precizeaza ca, in cadrul procesului de recenzare, colectarea codului numeric personal este stipulata prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG 34/2011 pentru modificarea si completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensamantului Populatiei si al Locuintelor din Romania in anul 2011.

Astfel, articolul 2, alineatul 1 prevede ca „persoanele [ ….] sunt obligate sa furnizeze, pe propria raspundere, persoanelor care efectueaza inregistrarea in formularele de recensamant datele si informatiile prevazute in programul de recensamant”, iar „nerespectarea prevederilor alin. (1)atrage raspunderea contraventionala a celor vinovati”.

Totodata, articolul 12 din OUG 34/2011 prevede ca „in vederea asigurarii exhaustivitatii inregistrarii persoanelor si a calitatii datelor, la recensamant sunt prelucrate codul numeric personal, precum si etnia, religia si limba materna, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Potrivit MAI, in procesul de prelucrare a datelor, informatiile sunt ulterior anonimizate, numele si prenumele persoanelor nu sunt inscrise in baza de date, iar recenzorii sunt obligati sa pastreze confidentialitatea datelor.

„Mai mult, in procesul de prelucrare informatiile vor fi utilizate numai in cadrul sistemului informatic statistic national (in interiorul retelei VPN criptat). in baza de date ORACLE pe serverul INS nu exista niciun fel de corespondenta CNP – Nume si prenume. La un an dupa incheierea prelucrarii, formularele cu datele individuale vor fi distruse fizic, conform normelor si procedurilor legale”, a precizat MAI.

Declaratiile populatiei inregistrate la recensamant nu pot fi utilizate in alte scopuri decat cele statistice si nici pentru stabilirea unor drepturi sau obligatii. Informatiile furnizate de populatie vor fi utilizate exclusiv in scop statistic, nu vor fi comunicate altor institutii si nu vor putea fi folosite, in nicio situatie, de alte institutii in scopuri de impozitare/taxare fiscala, de ingradire sau limitare a unor drepturi sau de pierdere a cetateniei, potrivit MAI.

Purtatorul de cuvant al Institului National de Statistica (INS), Vladimir Alexandrescu, a declarat sambata ca persoanele care refuza sa-si declare codul numeric personal (CNP) la recensamant pot fi inregistrate si fara acesta si nu risca absolut nicio sanctiune.

„Nimeni nu este obligat sa-si spuna codul numeric personal la recensamant daca dintr-un motiv sau altul nu doreste sa o faca. Oricine poate si va fi recenzat chiar si abbsenta acestui CNP, iar cei care refuza sa-l divulge recenzorului nu risca absolut nicio sanctiune”, a declarat Vladimir Alexandrescu.

Recensamantul populatiei si locuintelor a inceput in 20 octombrie si se va desfasura pana in 31 octombrie, iar primele date vor fi facute publice cel tarziu la sfarsitul lunii ianuarie 2012. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here