Rata anuala a inflatiei a depasit semnificativ tinta BNR

0
694
inflatie-rata

inflatie-rataRata anuala a inflatiei a atins maximul din acest an, 5,33%, mult peste tinta BNR, dupa ce in septembrie preturile au crescut cu 1,18%, ca urmare a scumpirii alimentelor, potrivit datelor anuntate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

„In luna septembrie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 2,3%, cele ale marfurilor nealimentare cu 0,6%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%”, se arata intr-un comunicat al INS.

Dintre alimente cel mai mult s-au scumpit legumele (cu 9,85% fata de august), de departe cea mai mare crestere a preturilor fiind consemnata la cartofi – 27,4%. Pretul fructelor a urcat cu 5,04%, iar cel al oualor cu 7,23%.

In ceea ce priveste marfurile nelimentare, cresteri mai mari au fost consemnate la gaze (2,83%) si combustibili (1,57%)

„Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (octombrie 2011 – septembrie 2012) fata de precedentele 12 luni (octombrie 2010 – septembrie 2011) determinata pe baza IPC este de 3,0%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 3,1%”, arata INS in comunicat.

Nivelul inflatiei din septembrie a surprins analistii, care anticipau un nivel mai redus.

„Rata inflatiei din luna septembrie, de 1,2% lunar si 5,3% anual, a produs o surpriza negativa, fiind peste asteptarile noastre, de 4,6%, si ale celorlalti analisti, de 4,7%”, se arata intr-o nota de cercetare a Erste Group.

Banca austriaca a revizuit in crestere estimarea de inflatie la 5,5% in decembrie 2012 si 4,7% in decembrie 2013 si se asteapta ca aceasta sa ramana „deasupra tintei BNR pe tot orizontul de estimare”. Cresterea accizelor pentru tutun, energie si alcool din ianuarie 2013 si calendarul de ajustare a pretului energiei conform cerintelor FMI si UE sunt principalii factori inflationisti, considera Erste.

Raiffeisen Bank se asteapta acum la o inflatie anuala de aproape 5,5% in decembrie, comparativ cu 4,5% cat anticipa anterior.

„Surpriza negativa mare din septembrie si posibilitatea ridicata de a vedea in urmatoarele luni preturile la alimente urcand in continuare mai rapid decat asteptarile sugereaza ca rata anuala a inflatiei va termina anul aproape de 5,5%. in plus, ar putea depasi acest nivel in prima jumatate a anului urmator”, se arata intr-o nota a Raiffeisen Bank.

Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%, tinta fiind de 3%, cu interval de variatie de plus/minus un punct procentual.

La inceputul lunii august banca centrala a anuntat ca mentine prognoza pentru inflatia la final de an, de 3,2% in acest an si 3% in 2013, dar a aratat ca majoritatea riscurilor actioneaza in directia depasirii acestor niveluri, printre care preturile internationale la materii prime si alimente, implementarea reformelor, ajustarea fiscala si tensiunile politice.(MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here