Raport Bloomberg: Romania, ocolita de investitori din cauza coruptiei

0
1056
coruptie, frauda, dna, justitie, phare

Romania ocupa locul 8 in Europa de Est si Asia Centrala intr-un top Bloomberg al celor mai atractive tari pentru afaceri, devansata de Ungaria, Cipru, Turcia, Bulgaria sau Rusia, si trasa in jos in principal de perceptia investitorilor privind coruptia.

Desi inregistreaza cel mai bun scor din regiune in ceea ce priveste gradul de integrare in economia globala, Romania este trasa in jos in top de ceilalti factori luati in calcul in studiul Bloomberg, de la perceptia privind coruptia, fiscalitatea, protejarea dreptirilor de proprietate si sistemul de contabilitate la infrastructura sau costurile si procedurile necesare pentru infiintarea unei afaceri, anunta Mediafax.

Romania devanseaza Slovenia si Slovacia, tari care fac parte din zona euro, in privinta atractivitatii mediului de afaceri, in principal datorita costului mai scazut al muncii, potrivit raportului Bloomberg.

Cea mai atractiva tara pentru afaceri din Europa de Est si Asia Centrala este Polonia, datorita expansiunii in ritm accelerat a consumului intern si imbunatatirii infrastructurii.

Polonia a inregistrat cea mai buna rata de crestere economica din UE in ultimii 5 ani, dupa declansarea crizei, si singurul stat membru care nu a traversat vreo recesiune in aceasta perioada.

in pofida progreselor semnificative, Polonia are unul dintre cele mai slabe punctaje in ceea ce priveste costul, in bani si timp, al infiintarii unei afaceri, principalele probleme in acest sens fiind birocratia si procedurile juridice complicate.

Prin absorbtia de fonduri europene, Polonia a investit peste 60 miliarde euro in infrastructura rutiera in ultimii sase ani, proiecte care au contribuit la performantele economiei, noteaza Bloomberg.

Urmatoarele pozitii in top au revenit Cehiei si Ungariei, urmate de Cipru, Turcia, Bulgaria, Rusia, Romania, Croatia si Lituania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here