Ce le recomanda Papa liderilor politici reuniti la Davos

0
1059

Papa Francisc a transmis un mesaj liderilor politici si economici reuniti la Forumul economic de la Davos, prin vocea cardinalului Peter Turkson, presedintele Consiliului Pontifical pentru Pace si Justitie, anunta Mediafax.

Cardinalul Peter Turkson, presedintele Consiliului Pontifical pentru Pace si Justitie, a citit mesajul Papei catre liderii mondiali, la ceremonia de deschidere a Forumului Economic de la Davos, Elvetia. Suveranul Pontif a spus ca averea ar trebui sa slujeasca umanitatea, nu sa o conduca si le-a recomandat celor peste 2500 de participanti sa promoveze prosperitatea si sa se abtina de la a face excese, relateaza Huffington Post.

”Va rog sa va asigurati ca bogatia slujeste umanitatea, nu o conduce”, este mesajul Papei Francisc.

Papa Francisc, cunoscut pentru apropierea fata cei saraci si pentru criticile aduse capitalismului, a recunoscut meritele afacerilor de pe urma carora beneficiaza milioane de oameni, desi acestea au condus la excludere sociala. „Cresterea egalitatii necesita mai mult decat o crestere economica, desi o presupune”, spune Papa. „E nevoie de decizii, mecanisme si procese care sa conduca la o mai buna distributie a averii si la integrarea celor saraci, care inseamna mai mult decat politicile sociale”, adauga el.

In raportul Global Risks 2014, cresterea diferentelor salariale si nelinistile sociale sunt printre cele mai importante amenintari din 2014. Inegalitatea sociala s-a accentuat incepand cu anii ’80, in prezent, cei mai bogati 85 de oameni avand o avere mai mare decat cei mai saraci 3,5 miliarde, jumatate din populatia globului.

Noua generatie, ajunsa la maturitate in acest deceniu, nu beneficiaza de locuri de munca bine platite, sperantele unei imbunatatiri sociale fiind reduse. Aceasta situatie conduce la nemultumiri si valuri de proteste, din Thailanda pana in Brazilia.

Forumul Economic Mondial, WEF, este o organizatie non-profit care isi propune sa imbunatateasca lumea, cu ajutorul liderilor politici, economici, academici si din alte domenii. incepand cu 1971, WEF organizeaza intalniri anuale, in luna ianuarie, la Davos, in Elvetia, unde elita mondiala discuta cele mai presante presante probleme ale omenirii. Daca cei peste 2500 de participanti de anul acesta vor tine cont de mesajul Papei, ramane de vazut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here