Radu Moldovan: “Ordonanta 8/2013 poate duce la dubla sau chiar la tripla impozitare”!

0
899

Conform Ordonantei de Guvern nr. 8 / 23.01.2013,  pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, fermierii care detin peste un anumit numar de animale – diferentiat, de la caz la caz * – si peste o anumita suprafata de teren cultivata (de pilda, in cazul cerealelor, este vorba de peste 2 ha), vor trebui sa plateasca impozit la stat in functie de o norma de venit, stabilita de Ministerul Finantelor pentru fiecare categorie in parte.

Ordonanta a suscitat discutii aprinse in tara, fermierii aducand argumente care arata ca reglementarile prevazute pot fi imbunatatite, inainte ca aceasta Ordonanta sa devina lege prin votul Parlamentului.

Vicepresedintele Asociatiei Judetene a Crescatorilor de Bovine Alba, Radu Moldovan, ne-a adus la cunostinta – in exculsivitate – o anomalie despre care nu s-a discutat pana acum in presa si care va trebui indreptata.

RADU MOLDOVAN: “Prin aceasta Ordonanta, se poate ajunge la o dubla si chiar la o tripla impozitare! De exemplu, fermierul care creste un numar mai mare de bovine pentru carne si produse din carne – sa zicem ca are 10-20 – poate avea nevoie de o suprafata de peste 2 ha pe care sa o cultive pentru a asigura hrana animalelor sale. El nu obtine profit de pe urma culturilor respective, insa i se calculeaza impozit raportat la norma de venit aferenta acelor culturi. Asadar, el va fi impozitat o data pentru ca are peste 2 bovine, dar i se va percepe impozit si pentru ca are un teren cultivat mai mare de 2 ha! in plus, probabil ca apare si o a treia impozitare, pentru ca daca-si proceseaza produsele va mai plati si impozit pe produsul finit”.

* (Printre altele) peste 2 capete vaci si bivolitie; peste 10 ovine si caprine; peste 6 porci; peste 100 pasari de curte. (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here