"Lacul Lebedelor", in interpretarea Teatrului de Opera si Balet din Kiev, pe 29 ianuarie in Capitala

0
802
spectacol-balet-spectatori

spectacol-balet-spectatoriSpectacolul „Lacul Lebedelor” sustinut de ansamblul de balet clasic al Teatrului Municipal de Opera si Balet din Kiev va fi prezentat la Sala Palatului din Capitala, pe 29 ianuarie, de la ora 19.30.Spectacolul, ce ii va avea in distributie pe Natalia Matsak – prim-solista – si Denys Nedak

– prim balerin – la Opera Nationala „Taras sevcenko” din Kiev, va fi prezentat in turneu in Romania, de agentia Spectacles Art din Iasi, in perioada 23 – 29 ianuarie, la Oradea, Cluj-Napoca, Timisoara, Sibiu si Bucuresti.

Bilete sunt disponibile in reteaua Eventim, pe bilete.ro si in agentiile locale, la 90, 120 si 150 de lei.Ansamblul de balet al Teatrului Municipal din Kiev a fost fondat in 1980, de celebrul coregraf din fosta URSS Vahtang Vronskii, sub titlul Baletul Clasic din Kiev. Trupa de balet a Teatrului National Municipal din Kiev este unul dintre cele mai performante ansambluri de gen din lume. Repertoriul sau cuprinde peste 30 de spectacole, printre care „Lacul Lebedelor”, „Spargatorul de nuci”, „Frumoasa din padurea adormita”, „Giselle”, „La Bayadere”, „Don Quijote”, „Cenusareasa”, „Romeo si Julieta”. in 2011, o noua productie a facut sali pline – „Gala Ceaikovski”.
Trupa numara peste 60 de dansatori, absolventi ai renumitelor scoli de balet din Kiev, Moscova sau Sankt Petersburg.

Natalia Matsak este Artista emerita a Ucrainei si prim-balerina a Operei Nationale din Ucraina. Este premianta in Competitia Internationala „Serge Lifar” din Kiev (medalia de argint in 2004 si medalia de aur in 2006) si Competitia Internationala de Balet si Coreografie din Moscova (medalia de bronz in 2005). Balerina este invitata permanenta la gala „Stelele Baletului Mondial” alaturi de cei mai buni artisti din lumea intreaga.

Denys Nedak este prim-balerin al Operei Nationale „Taras sevcenko” din Kiev, unde a fost admis dupa absolvirea scolii de coregrafie din Odessa. A fost primul balerin licentiat la concursurile internationale de dans din Kiev si Moscova.

Baletul „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski a avut premiera la Balsoi Teatrul din Moscova, pe 4 martie 1877, sub conducerea muzicala a lui Semen Riabov si in coregrafia lui Julius Reisinger. Din pacate, publicul epocii nu era obisnuit cu stilul „simfonic” al unei muzici pentru balet, asa ca nu a inteles bogatia partiturii. La aceasta s-a adaugat si coregrafia mediocra a lui Julius Reisigner, ceea ce a facut ca primele reprezentatii sa fie un real esec.

Dupa moartea compozitorului, la cererea conducerii Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, Marius Petipa si Lev Ivanov au modificat coregrafia baletului, iar dirijorul teatrului Mariinsky, Riccardo Drigo, a adus mai multe modificari partiturii. in noua forma, baletul a avut premiera pe 15 ianuarie 1895 si a fost un succes. Desi au mai existat si alte versiuni, aceasta este cea reprezentata in mod curent. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here