"Concertul" de Radu Mihaileanu, premiat cu Oscarul italian

0
819
radu_mihaileanu

radu_mihaileanuLungmetrajul „Concertul” de Radu Mihaileanu a fost desemnat castigatorul categoriei „cel mai bun film din Uniunea Europeana” la premiile David di Donatello 2010, echivalentul italian al Oscarurilor, care au fost decernate, sambata, la Roma, informeaza variety.com.

 La categoria „cel mai bun film din Uniunea Europeana”, cei 1.500 de membri ai Academiei de film italiene au selectionat lungmetrajele „Concertul” de Radu Mihaileanu, „Das Weisse Band” de Michael Haneke, „Un Prophète” de Jacques Audiard, „Soul Kitchen” de Fatih Akin si „Welcome” de Phillip Lioret.

Radu Mihaileanu a mai obtinut un premiu David di Donatello in 1999, pentru filmul „Trenul vietii/ Train de vie”.

Recent, echipa filmului „Concertul” a primit si doua premii César, pentru sunet, respectiv pentru cea mai buna coloana sonora. in plus, „Concertul”, in regia lui Radu Mihaileanu, a primit patru trofee Gopo pentru: „cel mai bun montaj”, „cea mai buna muzica originala”, „cea mai buna scenografie” si „cel mai bun machiaj si coafura”.

Comedia dramatica „Le concert/ Concertul”, care a avut premiera romaneasca pe 20 noiembrie 2009, il are in centru pe Andrei Filipov, dirijorul orchestrei Teatrului Balsoi si cel mai mare dirijor din Uniunea Sovietica, concediat in plina glorie pentru ca a refuzat sa se desparta de muzicienii sai evrei. Treizeci de ani mai tarziu, Filipov inca mai lucreaza la Teatrul Balsoi, dar ca om de serviciu, cand, intr-o noapte, in timp ce curata biroul directorului in functie, sustrage un fax prin care orchestra rusa era invitata sa cante la Paris, la faimoasa sala Pleyel. Astfel, el isi cheama fostii colegi pentru ca impreuna sa treaca drept membrii Orchestrei Balsoi.

Lungmetrajul „Concertul” a fost filmat in proportie de aproximativ 60 la suta in Romania, o saptamana la Moscova si restul la Paris. Potrivit lui Radu Mihaileanu, filmarile din Romania s-au desfasurat la studiourile Castel Film, dar si in alte locuri din Bucuresti, printre care Institutul „Ana Aslan” si Arenele Romane.
Pe de alta parte, drama „Vincere”, in regia cineastului Marco Bellocchio, a castigat opt trofee la premiile David di Donatello 2010, inclusiv pentru „cea mai buna regie”, „cel mai bun montaj” si „cea mai buna scenografie”. Filmul prezinta povestea adevarata a primei sotii a dictatorului Benito Mussolini, Ida Dalser, si a copilului lor, ambii fiind internati intr-un azil de psihiatrie la ordinele dictatorului italian.

Pelicula „L’Uomo Che Verra”, de Giorgio Dirittis, s-a impus la categoriile „cel mai bun film italian” si „cel mai bun producator”.

Filmul italian „La Prima Cosa Bella”, de Paolo Virzi, considerat marele favorit al acestei gale, avand 18 nominalizari, a fost recompensat cu ambele premii pentru interpretare, care au revenit actorilor principali din film, Micaela Ramazzoti si Valerio Mastandrea. Filmul „La Prima Cosa Bella” a primit si premiul pentru „cel mai bun scenariu”.

Totodata, lungmetrajul „Ticalosi fara glorie/ Inglorious Basterds” de Quentin Tarantino a fost desemnat „cel mai bun film strain”.

Premiile speciale David di Donatello au fost decernate in acest an scenaristului Tonino Guerra, regizoarei Lina Wertmuller si actorilor Bud Spencer si Terence Hill.

Ceremonia de decernare a premiilor David di Donatello a avut loc la Auditorium della Conciliazione din Roma si a fost transmisa in direct de postul de televiziune Rai Cinema. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here