Putin: URSS era "marea Rusie". Disparitia Uniunii este cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului trecut

0
671
rusia-moscova

rusia-moscovaPremierul rus Vladimir Putin a declarat joi ca URSS era „marea Rusie”, acuzandu-l pe ultimul presedinte al acesteia, Mihail Gorbaciov, ca a „renuntat” la putere in 1991, cu o zi inainte de semnarea, prevazuta, cu Belarus si Kazahstan, a unei noi Uniuni.

Exprimandu-se in cadrul unei intalniri la Kremlin cu veterani si pensionari, Putin si-a impartasit sentimentele traite in momentul prabusirii, in urma cu 20 de ani, a regimului comunist.

„M-am dus sa imi repar o roata, cand persoanele de acolo m-au intrebat: esti pentru URSS sau pentru Rusia?”, a povestit Putin. Rusia, ca si alte republici ale Uniunii Sovietice, contesta atunci puterea suprema a lui Gorbaciov.”Le-am spus: dar este vreo diferenta? Se numeste altfel, dar este tot Rusia, marea Rusie”, a declarat Putin.

„Li s-au spus atatea minciuni ca oamenii nu mai intelegeau ce se intampla (…), li s-a promis ca maine vor trai ca la Paris sau Londra”, a adaugat Putin, care a calificat la un moment dat disparitia URSS ca „cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului trecut”.

„La 21 decembrie (1991), Gorbaciov a semnat renuntarea la putere. Nu am avut in istoria tarii decat doua momente la fel de grave, cand puterea suprema a renuntat la prerogativele sale si la responsabilitatea a ceea ce se intampla in tara: tarul – a plecat si imediat au inceput aceste evenimente oribile, sangeroase – si 1991”, a continuat Putin, potrivit declaratiilor transmise de postul de televiziune Rossia24.

La 2 martie 1917, tarul Nicolae al II-lea a abdicat in preajma Revolutiei bolsevice si a razboiului civil. Multi rusi ii reproseaza presupusa lui slabiciune.

Mihail Gorbaciov ramane la randul lui putin popular in tara, rusii atribuindu-i falimentul tarii si saracia lor.

Coactionar la cotidianul de opozitie Novaia Gazeta, el a criticat in repetate randuri puterea actuala si in special anuntul din septembrie privind revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, la alegerile prezidentiale din 2012. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here