Putin ataca tiparnita de bani a Federal Reserve: SUA se comporta ca niste huligani

0
708
rusia-moscova

rusia-moscovaStatele Unite se comporta „ca niste huligani” pentru ca „inunda” intreaga lume cu dolari, a declarat premierul rus Vladimir Putin, atacand programul de lichiditate QE2 derulat de Federal Reserve cu bani proaspat tipariti.vFed a investit 600 de miliarde de dolari in titluri de trezorerie prin programul QE2,

incheiat la finele lunii iunie. Programul QE1 derulat anterior a avut un volum de circa doua ori mai mic.

Adresandu-se economistilor prezenti la Academia de stiinta din Rusia, Putin a criticat luni programul QE2, considerand ca a inundat intreaga lume cu dolari ieftini.

Initialele QE vin de la „quantitative easing”, sau „relaxare cantitativa”.

„Bine ca nu tiparim moneda de rezerva. Dar ei ce starnesc? Se comporta pur si simplu ca niste huligani. Pornesc tiparnitele de bani si arunca cu dolari in intreaga lume pentru a-si rezolva raspunderile imediate. Spun ca monopolurile sunt rele dar numai daca sunt straine – ale lor sunt bune. Asa ca isi folosesc monopolul ca sa printeze bani pana da pe-afara”, a aratat Putin.

Pe langa ostilitatea obisnuita la adresa Statelor Unite, comentariile lui Putin indica ingrijorarea Moscovei privind viitorul economiei mondiale.

Fed a pus capat QE2 intr-o periaoda in care economia americana pare sa piarda din avant, activitatea economica incetinind in multe sectoare cheie. insa investitorii spera ca presedintele Fed, Ben Bernanke, va lua in calcul o noua runda de QE, pentru a promova creditarea si cresterea.

QE2 a ajutat actiunile listate in SUA si a ridicat pretul nominal, in dolari, al petrolului, de care depinde in mare masura economia Rusiei. insa in acelasi timp afluxul de dolari din piete a redus puternic valoarea monedei, ieftinind exporturile Statelor Unite si propulsand inflatia in numeroase tari, din China pana in Chile.

Desi pretul ridicat al petrolului este de bun augur pentru Rusia, incertitudinea de pe piata americana a obligatiunilor si fluxurile de capital speculativ sunt mai putin apreciate.

Rusia tine circa 40% din rezervele valutare in dolari, iar banca centrala este nevoita sa cumpere masiv dolari de pe piata pentru a evita o apreciere accelerata a rublei.

Putin a afirmat ca Rusia, care estimeaza un deficit bugetar de 1,3% din PIB pentru 2011, nu isi poate permite sa-si finanteze viitorul dintr-un deficit la fel de mare precum cel al SUA, de circa 10% din PIB pe an. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here