Puterea celor 4, strategia celor 2

0
1014
industrie

industriePentru cei care privesc cu  mai mult sau mai putin interes evolutia economiei globale ideea de BRIC inseamna pe scurt Brazilia, Rusia, India si China. Pentru aceiasi privitori e clar ca lumea traieste atat in sensul ei vizibil cat mai ales in sensul sau profund o transformare care o va aseza intr-un anume mod pentru urmatorii 40-50 de ani.

Dincolo de acesti ani pentru o interpretare aproape de adevar ar trebui sa stim cum va arata omul la nivel conceptual, religios chiar in perioada la care ne referim si asta cu siguranta nu face obiectul acestui articol. Ramanand in zona economica,
BRIC nu este o organizatie politica si nici una de sorginte economica cel putin in sensul sau formal. Teoretic BRIC este un acronim atribuit de catre compania de analiza financiara Goldman Sachs, practic insa aceasta abreviere cunoscuta unora reprezinta tendinta clara a dispersiei puterii occidentale catre tarile pe care le-am denumit anterior. Acestor tari sunt analisti economici care alatura pe buna dreptate si Mexicul un teritoriu a carui spiritualitate nu poate fi negata de catre nimeni (BRICM). Tendinta despre care vorbim de ceva vreme in paginile acestei publicatii se bazeaza atat pe date concrete cat si pe capacitatea de a intui ca anumite state si-au castigat dreptul de a li se da exercitarea puterii pentru anii ce vor veni. In termeni reali statele care formeaza BRIC dincolo de ceea ce inseamna acum la prima vedere se vor transforma in membrii unei organizatii economice capabile sa domine economia mondiala (timpul estimat -maxim 40 de ani-).
 Daca pentru unii pare un termen scurt as da un exemplu elocvent, cel al Chinei in raport cu SUA spunand ca economia celei din urma uniuni de state  creste anual cu 1% (estimare facuta pentru perioada pre si post criza) in timp ce cea asiatica are un ritm de crestere de 5%. Pe scurt economia Chinei creste de 5 ori mai repede decat cea a Americii, acest ritm ducand China la nivelul anului 2025 pe locul doi in clasamentul economiilor mondiale din acel moment, o realitate care spune mult despre o economie mare consumatoare de energie. Brazilia desi pentru multi pare inca o poveste despre saracie si despre destinatii de vacanta nu este nici pe departe asa cum se vede la suprafata (mai in gluma, mai in serios credeti ca danseaza in van atata lume pe taram brazilian?) Brazilia se va inscrie in scurta vreme in topul economiilor puternice la nivel global bazandu-se pe o realitate pe care o vor exploata cea a potentialului agricol, avantaj care o va transforma in principalul furnizor de hrana pentru multe state din configuratia globala (timpul estimat-maxim 30 de ani-) . Daca inca va indoiti luati in calcul descoperirea relativ recenta a unor insemnate cantitati de petrol aflate pe teritoriul subacvatic al aceluiasi stat. In acelasi context, India pare la randul sau un urias cu picioare de lut, beneficiar al unui teritoriu vast si al unei populatii la fel de numeroase insa luati in calcul un factor simplu de care are nevoie orice alianta, factorul militar. India are la acest moment a treia armata a lumii dupa Statele Unite ale Americii si China, dispunand de un arsenal nuclear demn de luat in seama ca rezultat direct al competitiei cu Pakistanul. Sigur ca in aceiasi ordine de idei China are o capacitate nucleara de peste 100 de focoase dupa unele aprecieri si aproape 200 dupa aprecierile altor analisti militari)
 Rusia, dupa parerea mea si nu numai dincolo de realizarile economice ale ultimilor zece ani va deveni in acest context principalul furnizor de energie al unei parti importante din lumea pe care o cunoastem azi. Pentru cei care au considerat ca puterea si influenta Rusiei a incetat sa existe odata cu desfiintarea URSS s-a inselat amarnic, statul mentionat cerandu-si tot mai des statutul de super putere mondiala. In contextul BRIC, Rusia si Brazilia vor insemna mai mult decat se poate anticipa acum cand lumea isi traieste perioada intermediara intre ceea ce a fost si ceea ce va avea sa insemne in cativa ani.
 Statele BRIC la care tind sa afiliez si Mexicul pentru incarcatura spirituala pe care o poate aduce oricarei uniuni de pe lumea asta vor avea pentru urmatorii ani datoria daca vreti de a stabili relatii ce acum par “exotice” cu state africane aparent sarace dar care au bogatii ale solului si ale subsolului greu de estimat la acest moment. De aceasta relatie absolut necesara depind multe lucruri care se vor intampla mai devreme sau mai tarziu. Puterea a parasit fara indoiala America si se transfera catre state in care paradoxul va exista mereu asa cum exista in India unde fenomenul saraciei nu mai este demult unul marginal sau in statele africane unde petrolul are alta insemnatate prin slaba lui exploatare (a se vedea cazul Sudanului un stat care are bune relatii comerciale pe aceasta linie cu China).
 Banul asa cum il stim noi purtand azi sute de nume pentru miliarde de oameni va avea pentru BRIC-M- un nume nou capabil sa domine relatiile din aceasta parte a lumii. Multi spun ca dolarul va dispare, ca euro va suferi sub aspectul importantei sale insa ganditi-va ca nimic nu dispare cu adevarat ci doar isi schimba numele in functie de interpretarea vremurilor pe care tindem sa le numim prezent. Banul se va intoarce la numele de altadata caci marca, pesetasul sau dinarul nu vor dispare niciodata atat timp cat sunt oameni care gandesc in aceaste monede si acestia nu sunt putini asa cum s-ar putea crede. Moneda celor patru va purta un nume insa va insemna mult mai mult decat numele pe care l-am putea presupune acum. Banul va numi valoarea lucrurilor insa puterea lor va fi data de interpretarea pe care cele patru puteri o vor putea da lumii economice si nu numai pentru urmatorul secol cel in care omul va gandi si va actiona la umbra unor principii care sa-i dea viata atat lui cat si Pamantului pe care-l locuieste. Gandim acum in numele a patru puteri mentionate sub un nume BRIC insa recunoastem doi strategi Japonia si Germania.
Alin Tomus

(articol preluat din revista Business Adviser, varianta print, nr. 48)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here