Guvernul vrea sa elimine ipoteca pe imobile consolidate

0
945
fatada

fatadaGuvernul intentioneaza sa elimine conditia impunerii unei ipoteci asupra imobilului consolidat impotriva cutremurului, prin care statul se asigura ca proprietarii ramburseaza suma investitiei, si sa nu mai solicite acestora sa restituie banii cheltuiti de autoritati, pentru a urgenta lucrarile. Conform legii, lucrarile de proiectare si executie a operatiunilor de consolidare pentru locuintele

 apartinand persoanelor fizice sunt finantate integral de la buget, iar proprietarii sunt obligati sa restituie in rate lunare egale, fara dobanda, esalonate pe un interval de maximum 25 ani, contravaloarea executiei lucrarilor de consolidare. Pentru aceasta plata se instituie o ipoteca asupra casei.

In cazul in care, pana la plata contravalorii acestei sume, proprietarul doreste sa vanda locuinta, aceasta ipoteca trebuie preluata de viitorul proprietar al casei, lucru ce ingreuneaza procedura de vanzare a unui imobil, motiv pentru care proprietarii sunt reticenti in a-si da acordul pentru consolidarea cladirii.

Lucrari de consolidare combinate cu reabilitare termica

„Pentru a elimina toate barierele care impiedica urgentarea executarii lucrarilor de consolidare, Guvernul intentioneaza sa elimine atat aceasta ipoteca, cat si obligativitatea de restituire a sumelor alocate din fonduri publice pentru consolidarea blocurilor incadrate in clasa I de risc seismic”, au declarat surse oficiale.

Executivul intentioneaza totodata sa asigure finantare si pentru consolidarea spatiilor cu alta destinatie din blocuri, in conditii similare locuintelor, precum si sa combine lucrarile de interventie cu cele de reabilitare a cladirii.

Facilitatile vor fi introduse in acest an, prin modificarea legislatiei privind reducerea riscului seismic al constructiilor. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here