PSD ii solicita lui Funeriu retragerea Legii educatiei si reinitierea dezbaterii publice

0
781
educatie-animat

educatie-animatSenatorii PSD Ecaterina Andronescu si Ioan Mang i-au solicitat, joi, ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, retragerea Legii educatiei din circuitul legislativ si reinitierea dialogului si dezbaterii publice.

 

Senatorii PSD l-au acuzat, intr-o conferinta de presa, pe ministrul Educatiei ca nu a respectat procedura legislativa pentru Legea educatiei si nu a organizat o dezbatere publica asupra proiectului inainte de a-l supune aprobarii in Guvern si trimiterii la Parlament.

„Credem ca, in aceste conditii, cel mai sanatos lucru pe care l-ar putea face ministrul Funeriu este sa retraga aceasta lege si sa refaca mai intai dezbaterea publica si, ulterior, sa mearga cu proiectul de lege in Guvern”, a spus Mang.

Ecaterina Andronescu a formulat mai multe critici la adresa proiectului de lege initiat de Ministerul Educatiei, acuzand actuala putere ca incearca, prin modificarile propuse, „sa creasca si mai mult controlul asupra universitatilor si institutiilor de invatamant”.

Senatorul PSD a criticat restructurarea ciclurilor didactice, propuse in proiectul Ministerului Educatiei, si a afirmat ca reducerea la noua clase a invatamantului obligatoriu de stat ii va dezavantaja pe elevii din mediul rural, care vor ramane „blocati in catunele lor”, lipsiti si de o calificare.

Andronescu a mentionat ca PSD se opune eliminarii examenului de titularizare pentru profesori, afirmand ca actuala reglementare confera cadrelor didactice o certitudine a stabilitatii unui loc de munca.

Fostul ministru PSD al Educatiei a criticat si formula de organizare a consiliilor de administratie ale scolilor, afirmand ca propunerile ministerului confera „puteri discretionare” directorilor de scoli, care vor putea angaja sau demite profesorii.

Andronescu a mai spus ca textul propus de minister elimina „pana aproape de zero” autonomia universitara, mentionand ca este anormala reglementarea accesului in campusurile universitare prin lege.

Senatorul PSD a criticat propunerile MEC in ceea ce priveste modul de alegere a rectorilor si decanilor, apreciind ca schimbarea componentei comisiilor de alegere si eliminarea studentilor din procesul electiv „deschide calea accesului politicului” in universitati.

Andronescu i-a reprosat, pe de alta parte, ministrului Daniel Funeriu, ca trateaza „cu lipsa de consideratie” partenerii sociali, ca incurajeaza politizarea invatamantului si ca nu se implica in corectarea legii salarizarii unitare, in sensul motivarii cadrelor didactice.

„Educatia, din pacate, este de multi ani Cenusareasa societatii romanesti, iar bugetul acesteia se poate compara cu hainele cu care era imbracata peste zi”, a afirmat fostul ministru PSD al Educatiei. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here