Proteste de amploare in mai multe localitati din tara

0
629
oameni-multi

oameni-multiMii de oameni protesteaza in fata prefecturilor din Brasov, Deva, Satu Mare, Iasi, Miercurea Ciuc, Ploiesti si Piatra Neamt, fata de masurile de austeritate anuntate de Guvern, scandand lozinci impotriva presedintelui Traian Basescu si a Guvernului.

 Participantii la mitingul de la Brasov au fortat intrarea in sediul Prefecturii

Peste 2.000 de sindicalisti din administratia locala, dar si de la companii privatizate au protestat joi in fata Prefecturii Brasov, iar o parte dintre acestia au fortat intrarea in sediul institutiei si s-au imbrancit cu fortele de ordine, busculada creandu-se in momentul in care o delegatie a liderilor de sindicat a fost chemata la discutii de prefectul Ion Gontea.

O delegatie a liderilor sindicali a fost chemata la discutii de catre prefectul judetului Brasov, Ion Gontea, iar in momentul in care jandarmii au inlaturat gardurile de protectie pentru a permite accesul acestora in Prefectura manifestantii au fortat intrarea si s-au imbrancit cu jandarmii.

in cele din urma, fortele de ordine au reusit sa ii linisteasca pe protestatari, iar o delegatie a liderilor de sindicat a intrat la discutii cu prefectul.

Protestatarii au fost supravegheati de peste 80 de politisti si jandarmi.

O parte dintre participantii la protest au aprins lumanari si au ars fotografii cu Traian Basescu.

Protestul s-a incheiat la ora 13.00, dupa ce o delegatie a sindicalistilor a discutat cu prefectul Ion Gontea, pe parcursul intalnirii acestia cerand demisia Guvernului Boc.

Protestatarii de la Deva au dat foc unui banner si unei fotografii cu Traian Basescu

La Deva peste o mie de persoane – angajati din invatamant, de la Ambulanta, functionari publici, salariati din domeniul energiei, gardieni de la Penitenciarul Barcea Mare si angajati ai Postei – care reprezinta confederatiile sindicale CNSLR Fratia, Cartel Alfa, BNS si Meridian s-au adunat in fata sediului Prefecturii Hunedoara.

Unii dintre protestatari au dat foc unui banner si unei fotografii cu presedintele Traian Basescu. Protestatarii au adus cu ei in multime un banner ramas din campania electorala, pe care era fotografia sefului statului, inscriptionat „Basescu, presedinte” si avand sigla PDL, si i-au dat foc.

Ei au incendiat si o fotografie cu Traian Basescu.

Unul dintre protestatari a spus: „Basescu ar trebui sa se opreasca, pana nu pateste ca si Ceausescu. Am sa-i transmit un mesaj: cancerul tarii este el, nu cei despre a spus el”.

La final, cand nu mai puteau tine capetele bannerului pentru ca ii ardea la maini, protestatarii l-au aruncat pe jos, l-au calcat in picioare si au spus: „Asa ar trebui sa facem si cu el”.

De asemenea, cateva mame au adus plase cu scutece folosite pe care le-au pus langa scena improvizata pe care isi tin discursurile liderii sindicali.

Oamenii au scandat „Hotii”, „Jos Guvernul” si au avut trompete cu care au facut zgomot.

Protestatarii au avut pancarte pe care scria „Gargara, politicianism”, „Un profesor infometat nu poate educa un popor”, „Ne-ati luat un drept castigat, titularizarea”.

De asemenea, ei au adus o statie si au difuzat imnul „Desteapta-te romane”.

Protestul s-a incheiat, dupa ce o delegatie a sindicalistilor a discutat cu prefectul Attila Dezsi, cerand demisia Guvernului Boc.

La Satu Mare, aproximativ o mie de persoane participa la un miting in fata Prefecturii

Aproximativ o mie de reprezentanti ai sindicatelor, salariati din diverse domenii, participa la un miting organizat in fata Prefecturii Satu Mare, desi in municipiu ploua torential.

Mai intai, sindicalistii adunati in piata „25 Octombrie” au cantat impreuna cu interpretul de folk Tavi Bud melodia „astia hoti, aia hoti, mama lor la toti”, in timp ce altii fluierau si strigau „Jos Guvernul”, „Jos Basescu” si „Hotii”.

Ei poarta pancarte cu mesaje precum „Unu’ mic si unu’ chior si-au batut joc de popor”, „Nu ne omorati”, „Jos incompetentii”, „Jos Guvernul”, „Jos Basescu”, „Stima noastra si mandria, Boc, Basescu, Romania”.

Liderii sindicali au citit revendicarile, aceleasi de la nivel national.

Mitingul de protest de la Satu Mare este programat sa se desfasoare pana la ora 14.00.

Aproximativ 1.500 de sindicalisti au pornit intr-un mars zgomotos prin centrul Aradului

Aproximativ 1.500 de membri ai mai multor sindicate din Arad, cei mai multi fiind angajati din invatamant, au pornit, joi, intr-un mars zgomotos prin centrul Aradului, strigand lozinci antiguvernamentale si impotriva sefului statului.

Participantii la protest s-au adunat in fata Casei Sindicatelor, dupa ce Primaria le-a refuzat intalnirea in Piata Revolutiei, si au pornit intr-un mars prin centrul orasului, spre Primarie.

Ei marsaluiesc pe partea carosabila a Bulevardului Revolutiei, blocand traficul si fiind insotiti de masini de Politie care le deschid drumul.

Protestatarii au fluiere si tobe pe care le folosesc pentru a face zgomot, au bannere si pancarte cu lonzinci antiguvernamentale, veste cu insemnele sindicatelor si steaguri tricolore.

Acestia striga „Demisia”, „Dupa ce-am lucrat ca boii, suntem iarasi fiii ploii”, „Revolutie!”, „Jos Basescu”.

Coloana de manifestanti se intinde pe cateva sute de metri si urmeaza sa strabata bulevardul central unde sunt sediile Primariei, Prefecturii si ale partidelor.

Actiunea este supravegheata de politisti si jandarmi si este programata sa se desfasoare pana in jurul orei 16.00.

Aproximativ o mie de persoane participa la un „miting al saraciei”, la Sibiu

Bulevardul principal care traverseaza municipiul Sibiu este blocat, joi dupa-amiaza, in zona Prefecturii, din cauza mitingului sindicalistilor, la care s-au adunat aproximativ 1.500 de persoane.

Manifestantii au plecat din fata Casei de Cultura a Sindicatelor din Sibiu sub escorta Politiei si a jandarmilor si au ajuns in fata Prefecturii.

Echipajele de politie au blocat portiunea din soseaua Alba Iulia aflata in fata Prefecturii, pentru ca manifestantii sa poata sta acolo.

Protestatarii poarta pancarte pe care scrie „Stop politicii criminale”, „Jos Guvernul Ciomu”, „Nu ne luati banii”.

Liderii sindicali care au luat cuvantul au indemnat la unitate si la continuarea protestelor pana la caderea Guvernului.

„Acesta este mitingul saraciei, indreptat impotriva masurilor Guvernului Boc. Suntem aici bugatari si angajati la privat, am chemat alaturi de noi pensionarii si somerii. Am recomandat ca cei care sunt multumiti sa stea acasa. Sunt masuri fara precent care ingenuncheaza populatia Romaniei”, a afirmat Marius Singerzan, presedintele Cartel Alfa Sibiu.

El a adaugat ca Guvernul „nu a fost in stare sa reduca cheltuielile, sa-si reduca salariile nesimtite” si in consecinta „lasa greul pe umerii populatiei”.

Mitingul este programat sa dureze pana la ora 16.00, iar manifestantii vor merge intr-un mars spre sediul Prefecturii Sibiu, aflat in apropiere.

Aproximativ 600 de persoane protesteaza in fata Prefecturii din Iasi

Aproximativ 600 de persoane participa joi, in fata Prefecturii judetului Iasi, la un miting de protest organizat de Blocul National Sindical, participantii scandand „Hotii, Hotii”, „Jos Guvernul” si „Jos Basescu”.

La miting sunt prezenti angajati de la Ambulanta, Posta, Filarmonica, Teatrul National, Casa Asigurarilor de Sanatate, Biblioteca Gheorghe Asachi, dar si de la societati private precum Fortus sau E.ON.

De asemenea, la actiune participa pensionari si asistenti maternali, protestatarii fluierand si scandand „Hotii, Hotii”, „Jos Guvernul” si „Jos Basescu”.

Protestatarii au pancarte cu mesaje precum „Jos sclavia”, „Pomelnic pentru vii: Basescu, Boc, Videanu, Udrea, Funeriu, Sandu. Sa va lumineze Dumnezeu sa puteti renunta la os si la putere”, „PDL = caracatita mafiota din Romania”, „Sunteti o rusine pentru neamul romanesc: Basescu+Boc” si „Deportarea clasei politice romanesti in Siberia”.

Mitingul a inceput la ora 12.00 si este programat sa dureze doua ore.

Aproximativ doua mii de persoane au participat la un miting de protest in fata Prefecturii Neamt

si in fata Prefecturii Neamt, aproximativ doua mii de persoane au participat la un miting de protest fata de masurile de austeritate anuntate de Guvern.

Participantii la protest, cadre didactice, angajati din sistemul sanitar, politisti, pensionari, au venit in fata Prefecturii Neamt, in grupuri mari, din trei directii ale orasului.

Ei au scandat lozinci impotriva presedintelui Traian Basescu, a premierului Emil Boc si impotriva Guvernului.

O delegatie a pensionarilor s-a intalnit cu prefectul Mihai Archip, caruia i s-au plans de situatia grea in care se afla si de greutatile pe care urmeaza sa le intampine dupa ce li se vor diminua pensiile.

Prefectul a spus ca va transmite Guvernului problemele prezentate de acestia, dar a incercat sa-i convinga de necesitatea adoptarii masurilor de austeritate pentru care Guvernul vrea sa-si angajeze raspunderea.

Mitingul s-a incheiat in jurul orei 13.30, fara sa fie inregistrate incidente.

Circa 2.000 de bugetari si pensionari au protestat la Ploiesti, blocand traficul in centrul orasului

Aproximativ 2.000 de salariati din sectorul bugetar si pensionari au protestat in fata Prefecturii Prahova, cerand demisia Guvernului, la un moment dat manifestatii blocand partial traficul rutier in centrul orasului.

La mitingul organizat in fata sediului Prefecturii Prahova, au participat aproximativ 2.000 de salariati din sectorul bugetar si pensionari din Ploiesti, Sinaia, Breaza, Campina si alte localitati prahovene.

Protestatarii au scandat „Jos Basescu”, „Jos prefectul”, „Rusine” si au adus doua cruci, pe una fiind scris numele premierului, iar pe cealalta fiind trecut numele presedintelui Traian Basescu.

La un moment dat, participantii la protest au parasit platoul din fata sediului Prefecturii Prahova, unde se desfasura mitingul, si au iesit pe carosabil in centrul Ploiestiului, blocand partial traficul rutier.

La finalul mitingului, care a durat doua ore, incheindu-se in jurul orei 13.00, protestatarii au aruncat spre sediul Prefecturii cu monede de cinci si zece bani, gestul fiind facut „pentru ajutorarea guvernantilor”.

si la Miercurea Ciuc, aproximativ o mie de sindicalisti au participat la un miting in fata Prefecturii

Aproximativ o mie de persoane – reprezentanti ai tuturor sindicatelor din Harghita si pensionari – au participat la cel mai mare miting de protest desfasurat in judet, in fata Prefecturii din Miercurea Ciuc, profesorii fiind imbracati in negru si spunand ca au mers la „inmormantarea educatiei”.

Protestatarii au avut pancarte pe care scria: „Cu lacomia omorati Romania”, „Un salariu la Senat egal o suta de pensii minime”, „Profesori titulari, muritori de foame, meditam guvernanti”, „Cel care seamana nedreptate secera nenorocire”.

Pe alte pancarte, scrise in limba maghiara, erau inscriptionate mesaje precum „Unde esti, UDMR, pe unde hoinaresti?”.

Liderii sindicali si alti protestatari au tinut discursuri prin care si-au manifestat dezaprobarea fata de masurile anticriza ale Guvernului.

Profesorii au venit la miting imbracati in negru, spunand ca participa la „inmormantarea educatiei romanesti”.

Protestatarii de la Miercurea Ciuc au inceput sa plece din fata Prefecturii in jurul orei 14.00, desi mitingul era autorizat pana la ora 15.00. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here