Propunere legislativă: Persoanele fără adăpost vor avea acces mai ușor la acte de identitate

0
1985

Asociația Young Initiative salută depunerea la Senatul României, ca primă cameră sesizată, a unei propuneri legislative de facilitare a accesului persoanelor fără adăpost la obținerea actelor de identitate, având la bază propunerile din Carta Albă a Tinerilor Fără Adăpost din România, publicată de Asociație.

Sursa: Carta Alba a Tinerilor Fara Adapost din Romania

Sursa: Carta Alba a Tinerilor Fara Adapost din Romania

În România, una dintre cele mai grave provocări cu care se confruntă persoanele fără adăpost este reprezentată de absența actelor de identitate, din cauza lipsei unui domiciliu. Fără aceste documente, nu se pot accesa cu ușurință servicii medicale, sociale sau educaționale, ceea ce duce la o scădere și mai accentuată a calității vieții persoanelor fără adăpost. În plus, se ajunge deseori la situații de discriminare și izolare suplimentară a persoanei fără adăpost.

Pentru a îmbunătăți accesul la actele de identitate, propunerea legislativă vine cu modificări în următoarele direcții, conform expunerii de motive:

1. Extinderea valabilității cărții de identitate provizorii de la 1 la maximum 2 ani;

2. Eliberarea actului de identitate și la solicitarea serviciilor publice de asistență socială pentru persoanele care se află într-o situație de vulnerabilitate;

3. Extinderea posibilității pentru persoanele fizice care nu posedă act de identitate să le fie înscris domiciliul sau reşedinţa la adresa instituţiei sau centrului în aria căruia au fost localizate SAU la adresa unei organizații non-guvernamentale acreditată ca furnizor de servicii sociale de către Ministerul Muncii;

4. Generarea de C.N.P.-uri suplimentare să se poată realiza și la solicitarea serviciilor publice de asistență socială;

Propunerea are la bază recomandările din Carta Albă a Tinerilor Fără Adăpost din România, publicată în 2017 de Asociația Young Initiative. Carta Albă este rezultatul Grupului de Lucru pentru Tinerii Fără Adăpost, format din experți în problematica persoanelor fără adăpost din ONG-uri, instituții publice centrale și locale, bazându-se pe un larg dialog cross-sectorial și proces colaborativ de lucru. Documentul identifică 7 probleme majore, 37 de soluții și 6 recomandări generale cu privire la tinerii și persoanele fără adăpost din România, propunându-și să stea la baza unor viitoare politici publice în domeniu. Acesta poate fi accesat online la https://www.younginitiative.org/carta-alba-homelessness/.

Carta Albă a Tinerilor Fără Adăpost din România a primit și recunoaștere națională, obținând Premiul Special pentru Dialog Structurat la Gala Tineretului din România 2017 și titlul de “Proiectul de voluntariat al anului în domeniul activism civic și drepturile omului” la Gala Națională a Voluntarilor 2017.

Inițiativa legislativă a fost depusă în data de 17 iulie 2017 la Senatul României, ca primă cameră sesizată, de către doamna Gabriela-Maria Podașcă, deputat neafiliat. Propunerea are de asemenea 9 co-semnatari de la mai multe partide parlamentare. Ulterior votului din Senat, propunerea va ajunge la Camera Deputaților, care este și cameră decizională în acest caz.

Asociația Young Initiative face un apel către membrii Parlamentului României pentru a facilita adoptarea acestei propuneri legislative, care va aduce un sprijin atât de necesar unora dintre cele mai vulnerabile persoane din societatea românească.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here